Από τα ξένα φαντ στο Μαξίμου...

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής. Επιχειρώντας να προωθήσει το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης που επιθυμεί η κυβέρνηση, ο κ. Πατέλης έφτασε να...
δηλώσει ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», επιστρατεύοντας τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάλυψε τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι οι αναφορές του ήταν ευθυγραμμισμένες με την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κανιβαλισμό και μοντέλο Πινοσέτ, αλλά βολές κατά του κ. Πατέλη υπήρξαν και μέσα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο.


Τα «Παραπολιτικά»

Χαρακτηριστικό ήταν το σκληρό άρθρο του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη (31.8.2020) όπου, αφού χαρακτήριζε «ανεπίκαιρη και ατυχή» την παρέμβαση Πατέλη, έλεγε ότι «ελάχιστη σημασία έχουν τα όσα υποστήριξε ο συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά στο πολιτικό γεγονός ότι ένας μετακλητός κυβερνητικός υπάλληλος βγαίνει και παρεμβαίνει δημόσια, “καπελώνοντας” τόσο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.


»Πρόκειται για μια ασυνήθιστη πολιτική πρακτική που σίγουρα δεν έχει προηγούμενο. Φυσικά ο Αλέξης Πατέλης στο βωμό της προσωπικής του προβολής δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τους “τύπους”. Απεναντίας αν υπήρχε τρόπος από χθες σχεδόν ταυτόχρονα με την συνέντευξη θα είχε προχωρήσει και στην συγκρότηση νομοσχεδίου θέτοντας σε άμεση εφαρμογή τα όσα υποστηρίζει. Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό αλλά έχει να κάνει με την γενικότερη λειτουργία της κυβέρνησης».

Αλλά ποιο είναι το προφίλ του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού; Ο Αλ. Πατέλης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα, σπούδασε οικονομικά και μαθηματικά στο Σάσεξ της Αγγλίας και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τη διατριβή του με επιβλέποντα καθηγητή τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι.

Ο επικεφαλής της οικονομικής ιστοσελίδας «banks.com.gr», Χρήστος Κώνστας, γράφει ότι «στη Wall Street, o Alex Patelis έγινε πασίγνωστος επειδή εγκαίρως είχε προβλέψει και εκτιμήσει τους κινδύνους από τα ομόλογα με εγγύηση τα περιβόητα στεγαστικά δάνεια που προκάλεσαν την κρίση του 2008», καθώς και ότι «είχε συμβουλέψει τους πελάτες του να κινηθούν αναλόγως και ένας από τους ευνοημένους ήταν ένα από τα hedge funds του μεγαλοεπενδυτή John Paulson, ο οποίος με μερικές κινήσεις κέρδισε εκατομμύρια».

Το βέβαιο είναι ότι ο τεχνοκράτης, αναλυτής της παγκόσμιας οικονομίας, Αλ. Πατέλης, έχει θητεύσει στην Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη και στη Merrill Lynch στο Λονδίνο. Εχει υπηρετήσει, με άλλα λόγια, στο πολύ επιθετικό κομμάτι της χρηματοπιστωτικής ελίτ, το οποίο πρωταγωνίστησε στην κρίση χρέους του 2008.

Συνολικά έζησε 7 χρόνια στις ΗΠΑ και 11 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αναφορικά με την επιστροφή του στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας, προκειμένου να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, ο ίδιος προτιμάει το ρήμα «ήρθα» από το ρήμα «επέστρεψα» (βλ. «Καθημερινή», 14.6.2020). Επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ στις 31.7.2020 ανέλαβε καθήκοντα και στην πενταμελή εκτελεστική επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον συντονισμό των δράσεων σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι προβολείς της δημοσιότητας στράφηκαν πάνω του όταν, κατά τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (14.6.2020), πραγματοποίησε το θαρραλέο και αξιέπαινο «coming out» και είπε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος παντρεμένος με άνδρα. Πόσο μάλλον όταν στο ακροατήριο του κόμματος που υπηρετεί βρίσκεται ένα κομμάτι που είναι από πολύ συντηρητικό έως εχθρικό απέναντι στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε και ότι «ο πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου, όπως έχω γνωρίσει και εγώ τη σύζυγό του».

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να το αξιοποιήσει πολιτικά, προκειμένου να απευθυνθεί στο εκλογικό ακροατήριο του Κέντρου και σε αυτό το πλαίσιο υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας ατζέντας για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, επικαλούμενος ότι στο επιτελείο του «περιλαμβάνονται και μέλη της». Στην πράξη όμως η Ν.Δ. είναι αρνητική απέναντι στην ικανοποίηση των αιτημάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Η ταυτότητα φύλου

Το 2008 έκανε το πρωτοφανές να θεσπίσει σύμφωνο συμβίωσης, εξαιρώντας όμως τα ομόφυλα ζευγάρια. Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το σύμφωνο για τα ομόφυλα ζευγάρια το 2015, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. είτε καταψήφισε είτε απουσίαζε. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν τότε στη μειοψηφία των 19 βουλευτών που υπερψήφισαν αλλά στη συνέχεια ως αρχηγός του κόμματος ακολούθησε στην πράξη τη στάση της άρνησης απέναντι στην ικανοποίηση των αιτημάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Το 2017 η Ν.Δ. όσο και ο ίδιος καταψήφισαν την ταυτότητα φύλου και προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση του είχε χρησιμοποιήσει τη γνωστή ιστορία με τον «εξωγήινο στον Υμηττό». Ακόμα και τη ρύθμιση για την αναδοχή (2018) καταψήφισε (είχαν διαφοροποιηθεί υπερψηφίζοντας: Ντ. Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη, Νίκη Κεραμέως και η εισηγήτρια Κατερίνα Μάρκου), ενώ πρόσφατα (Φεβρουάριος 2020) το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε απορρίψει το αίτημα του σωματείου Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικών.

Τίποτα δεν έχει γίνει βέβαια μέχρι σήμερα για το ζήτημα της τεκνοθεσίας και του πολιτικού γάμου. Ο Αλ. Πατέλης παντρεύτηκε στο Λονδίνο κι έτσι ο ίδιος απολαμβάνει ιδιωτικά όσα τα ομόφυλα ζευγάρια στερούνται.

Γιατί τον επιλέξαμε

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του για τις οποίες δέχτηκε βέλη ακόμα και εξ ιδίων

Γιάννης Μπασκάκης