Ο Πατούλης τώρα και... καναλάρχης...

Γιατρός, αυτοδιοικητικός, πολυ-πρόεδρος και τώρα… καναλάρχης; Την πρώτη του διείσδυση στον χώρο των ΜΜΕ πραγματοποιεί ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, υπογράφοντας χθες προγραμματική σύμβαση διάρκειας πέντε μηνών μεταξύ περιφέρειας, Δήμου Ασπροπύργου και...

δημοτικής επιχείρησης Attica TV για τη δημιουργία τηλεοπτικών παραγωγών.

Η σύμβαση με προϋπολογισμό 210.000 ευρώ είχε εγκριθεί προ δέκα μηνών από το περιφερειακό συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση. Από τον περασμένο Νοέμβριο μεσολάβησε μια πρώτη απόρριψη της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ζήτησε να αλλάξουν ορισμένοι όροι της σύμβασης, κυρίως ο όρος για ανανέωσή της – κάτι που δεν σημαίνει ότι ο περιφερειάρχης δεν μπορεί να επανέλθει με νεότερη σύμβαση σε επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, με τη σύμβαση –που συνυπεγράφη από τον στενό του συνεργάτη κατά την περίοδο που προέδρευε της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Ασπροπύργου, Ν. Μελετίου– επιδιώκονται η προβολή της Αττικής, των δράσεων της περιφέρειας και των αττικών δήμων, η ενημέρωση των πολιτών και η προβολή των αναγκών τους.

Κατά την αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης δεν επιδιώκει κάτι άλλο πέρα από την αυτοπροβολή του –που ενίοτε περιλαμβάνει και την οικειοποίηση έργου της προηγούμενης διοίκησης της περιφέρειας– και την εξυπηρέτηση άλλων προπαγανδιστικών αναγκών, ενώ είναι σαφές ότι ο κ. Πατούλης μπορεί να αξιοποιήσει το δημοτικό κανάλι και ως «οχυρό» επικοινωνιακής άμυνας απέναντι στην κριτική που δέχεται ή σε ενδεχόμενα «βέλη» από τον ίδιο τον χώρο της Ν.Δ., αλλά και ως εργαλείο σύσφιγξης των σχέσεών του με στελέχη της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι αντιδράσεις όμως της αντιπολίτευσης δεν αφορούσαν μόνο τις παραπάνω σκοπιμότητες. Στο επίμαχο περιφερειακό συμβούλιο, ο Δ. Κατσικάρης –σύμβουλος της παράταξης Γ. Σγουρού– είχε κάνει λόγο για εμπλοκή εφοπλιστή που διώκεται με διεθνές ένταλμα σύλληψης στο Attica TV, ενώ ο σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής», Χρ. Καραμάνος, είχε κατηγορήσει την περιφερειακή αρχή ότι είχε εισηγηθεί τη σύμβαση χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη, παρά μόνο με ένα πρόχειρο κοστολόγιο. Τα έξοδα δεν περιλαμβάνουν μόνο τις αμοιβές δημοσιογράφων, οπερατέρ, ηχοληπτών και λοιπού προσωπικού, αλλά και ενοίκια, έως και συνδρομή στην Digea ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η γραμμή άμυνας που είχε επιλέξει ο περιφερειάρχης απέναντι στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Είχε εμφανίσει τον εαυτό του ως… νέο Μιλτιάδη Εβερτ που είχε προ δεκαετιών δημιουργήσει τον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84». Η δε αποστροφή του περιφερειάρχη στο παλαιότερο περιφερειακό συμβούλιο ότι «θέλουμε να σπάσουμε αυγά για να μη σπάσουμε τα μούτρα μας» μάλλον αποκάλυψε τις πραγματικές του προθέσεις (και βλέψεις...)...

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr