Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Καθυστερημένη και ρατσιστική εγκύκλιος...

Συνεχίζονται οι παραπλανητικές εξαγγελίες της κυβέρνησης λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Μετά τον μέσο όρο των δεκαεπτά (!) μαθητών, για τον οποίο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χρειάστηκε να συμπτύξει ακριτικές περιοχές με...

μεγάλα αστικά κέντρα για να βγει ο βολικός αριθμός που στηρίζει τη λειτουργία των τάξεων σε πλήρη σύνθεση, αγνοώντας την πραγματικότητα, έρχεται ο ίδιος αριθμός σχολικών καθαριστριών να διαψεύσει ακόμη μία κυβερνητική μεγαλοστομία.

Οσο και αν επαίρεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ότι το σχετικό κονδύλι αυξάνεται για να καλύψει τις ανάγκες καθαριότητας των εκπαιδευτικών μονάδων εν μέσω πανδημίας, προσλαμβάνεται ακριβώς ο ίδιος αριθμός συμβασιούχων με πέρυσι.

Μάλιστα, με μία επιβαρυντική διαφορά: πολλές από αυτές -γυναίκες στην πλειονότητά τους- θα είναι δύο ταχυτήτων: πλήρους και μερικής απασχόλησης. Αναρωτιούνται οι ίδιες: πώς θα καταφέρει μία εργαζόμενη σε 3,5 ώρες να καθαρίζει/απολυμαίνει επαρκώς τους χώρους ενός σχολείου; Μήπως με απλήρωτη υπερεργασία;

Οι σχετικές διαδικασίες για τις προσλήψεις έγιναν τελευταία στιγμή, δημιουργώντας επιπλέον ανησυχία για το αν το προσωπικό, έστω και αυτό το πρακτικά λιγοστό, θα μπορέσει να τοποθετηθεί στα σχολεία εγκαίρως. Οσο για το παραπάνω προσωπικό που ζητούν οι δήμοι, ο Τ. Θεοδωρικάκος είναι απόλυτος: Καλύψτε τις ανάγκες με δικούς σας πόρους. Μετά την «ατομική ευθύνη», η δημοτική...

Πέραν όλων των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πλήρη έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού και τις αποσπασματικές κινήσεις στο παρά ένα, η εγκύκλιος που ορίζει τον τρόπο μοριοδότησης των καθαριστριών διαπνέεται και από ρατσιστικές θέσεις που αφήνουν το ιδεολογικό αποτύπωμα της δεξιάς διακυβέρνησης. Προτεραιότητα δίνεται στους Ελληνες υποψηφίους ή σε όσους μπορούν να αποδείξουν την «ελληνικότητά» τους, ενώ σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται η προσκόμιση Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας!

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση αφήνει εκτός δουλειάς εκατοντάδες μετανάστριες που έβγαζαν το μεροκάματό τους ως σχολικές καθαρίστριες, προσφέροντας υπηρεσίες επί ολόκληρες δεκαετίες. Σε αυτές τις μετανάστριες η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητάει πιστοποιητικό και εκείνες οφείλουν να το επιδείξουν για να μην πεταχτούν στον δρόμο.

Δεν χρειάζεται να αποδείξουν τις γνώσεις τους οι «άριστοι», που χτίζουν βιογραφικά με πτυχία που δεν έχουν (Π. Κοντολέων, Αλ. Στεφανής, Αντ. Διαματάρης, Κ. Λούλης, Σοφία Νικολάου).

Οι γυναίκες του μόχθου χρειάζεται!...

efsyn.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.