Τα σχολεία ανοίγουν, η κυβέρνηση απουσιάζει...

Ημερομηνία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς μεταφέρεται στις 14 Σεπτεμβρίου αλλά ακόμη και μετά την παράταση, παραμένει αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα...

είναι έτοιμη ενώ πληθαίνουν οι φωνές, πολιτικές και επιστημονικές που διαπιστώνουν ότι και σε αυτό το σοβαρό ζήτημα η κυβέρνηση κινείται με την «επιτελική» λογική «βλέποντας και κάνοντας». Αν και γνώριζε από την άνοιξη τις ιδιαίτερες συνθήκες μόλις τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου ασχολήθηκε με τα σχολεία.

Άγνωστο είναι αν θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και προμήθεια μαθητών και εκπαιδευτικών με μάσκες και αν θα έχει προσληφθεί έγκαιρα το προσωπικό καθαριότητας, που είναι κρίσιμο για την εφαρμογή των επιπρόσθετων υγειονομικών μέτρων ενάντια στην πανδημία.

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια, μετά από πολλές παλινωδίες, την αρχική επιμονή της Υπουργού Παιδείας να προμηθεύονται από τους γονείς και διάφορες κόντρες μεταξύ Κυβέρνησης - Δήμων - ΚΕΔΕ όπως και την έκδοση σχετικής ΠΝΠ, αποφασίστηκε να γίνει από την ΚΕΔΕ. Αρκετά καθυστερημένα όμως με πολύ έντονη κριτική και «σκιές» για τη νομιμότητα των διαδικασιών και των προδιαγραφών.

Σε σχέση με τις προσλήψεις του προσωπικού καθαριότητας, τα τελευταία χρόνια είχε παγιωθεί μια διαδικασία που φρόντιζε ώστε στα τέλη Αυγούστου να βρίσκονται στα σχολεία όλο το προσωπικό. Φέτος η κυβέρνηση ΝΔ άλλαξε άλλαξε την διαδικασία και επιφόρτισε με τη δραστηριότητα και το επιπλέον κόστος τους Δήμους. Μόλις στις 19 Αυγούστου, στάλθηκε στους Δήμους η έγκριση για προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας ενώ λίγες ημέρες αργότερα στάλθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των προσλήψεων κρίνεται ανεπαρκής για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Μεγάλη έλλειψη οργάνωσης από το Υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr παρουσιάζεται εντυπωσιακή έλλειψη προετοιμασίας και σε επίπεδο διοίκησης καθώς στις 2 Σεπτεμβριου, όχι απλώς δεν βρίσκονται μάσκες και προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία αλλά επίσης:

Δεν έχει αποσταλεί στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα σχολεία οι εγκύκλιοι που εξειδικεύουν οι συνθήκες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα λειτουργήσουν τα σχολεία αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης ειδικών κατηγοριών μαθητών. Δεν έχει επίσης προβλεφθεί καμία υποδομή και ετοιμότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μόλις απαιτηθεί.

Δεν έχουν αποσταλεί οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι που εξειδικεύουν το αμιγώς εκπαιδευτικό έργο για τη φετινή χρονιά, απόρροια διαφόρων αλλαγών του Υπουργείου που όμως είναι άγνωστο πώς θα εφαρμοστούν, όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης για τα αντισηπτικά διαλύματα και μάσκες μιας χρήσης που πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως προειδοποιεί την κυβέρνηση, να μην ανοίξει τα σχολεία αν προηγουμένως δεν υπάρχουν μάσκες για όλους και προσωπικό καθαριότητας.

Αμφισβητεί η επιστημονική κοινότητα τους 25 μαθητές ανά τάξη

Το ζήτημα της προστασίας των σχολείων από τη διασπορά του κοροναϊού, επιτείνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει στη λειτουργία των τμημάτων με 25 μαθητές ανά τάξη, κάτι που αμφισβητεί η επιστημονική κοινότητα, με διαδοχικές δηλώσεις μιας σειράς Καθηγητών και μελών της σχετικής Επιτροπής.

Εξάλλου, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης με δήλωσή του ρωτά την κυβέρνηση αν έχει φροντίσει να λάβει μέριμνα για την πιθανότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ εξετάσεων COVID-19 για μαθητές και εκπαιδευτικούς...

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Πηγή:tvxs.gr