Η Λευκορωσία, το Κρεμλίνο και η επίθεση στον Ναβάλνι...

Η κατάσταση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι βελτιώνεται καθώς λαμβάνει θεραπεία στο Βερολίνο. Αλλά είναι πραγματικά δηλητηριασμένος κατόπιν εντολής του Κρεμλίνου; Υπάρχουν πολλά που...δείχνουν ότι είναι.

Λίγες ώρες πριν δηλητηριαστεί, ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν σε εξαιρετική φόρμα. Εμφανίστηκε στην πανεπιστημιακή πόλη του Τομσκ...
, που βρίσκεται στη δυτική Σιβηρία. Ήταν η τελευταία στάση στο μακρινό ταξίδι του Ναβάλνι στη Σιβηρία. Κράτησε την άφιξή του μυστική, διότι κατήγγειλε διαφθορά μεταξύ των τοπικών εκπροσώπων και του Κρεμλίνου, έτσι δεν ήθελε να προκαλέσει αναταραχή και ξέρει ότι βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση.

Πουθενά στην πρόσκληση για την βραδινή εκδήλωση δεν έλεγε ότι ο ίδιος ο Ναβάλνι θα εμφανιζόταν. Οι τοπικοί υποστηρικτές του, λοιπόν μεταξύ άλλων, του υπέβαλαν μια ερώτηση που έχει κληθεί να απαντήσει πολλές φορές. Πώς είναι δυνατόν να είναι ακόμα ζωντανός; Και δεν θα είχε σκοτωθεί ένας πραγματικός αντίπαλος του Κρεμλίνου εδώ και πολύ καιρό;

«Τώρα πρέπει να δικαιολογήσω το γεγονός ότι δεν δολοφονήθηκα;» αποκρίθηκε. «Αν με σκοτώσουν, θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα για όσους έχουν την εξουσία», επισήμανε. Λίγες ώρες μετά βρέθηκε πιο κοντά στον θάνατο παρά στη ζωή.

Ο Ρώσος ασθενής

Ο Ναβάλνι βρίσκεται τώρα στο Βερολίνο, μόλις 600 μέτρα από την Καγκελαρία. Αν και τα συμπτώματά του φέρεται να βελτιώνονται, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κώμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité, ενώ φυλάσσεται από τους γερμανούς ομοσπονδιακούς αστυνομικούς.

Αν και η ζωή του δεν κινδυνεύει πλέον, εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις απέδωσαν «σαφείς αποδείξεις» ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης δηλητηριάστηκε με τη νευροτοξική ουσία Novichok,  η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριάσει τον πρώην Ρώσο κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Ναβάλνι ήρθε στο Βερολίνο επειδή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη προσωπικά για λογαριασμό του, και ίσως δεν θα ήταν ζωντανός σήμερα αν δεν το είχε κάνει. Πηγές κοντά στην καγκελάριο λένε ότι έχει ζητήσει καθημερινά και λεπτομερείς ενημερώσεις για την κατάστασή του.

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει τώρα να απαντηθούν. Ποιος δηλητηρίασε τον Ναβάλνι και ποια είναι η σχέση τους με το Κρεμλίνο; Ο ίδιος ο Πούτιν διέταξε τη δηλητηρίαση του πιο θορυβώδους αντιπάλου του; Από πού προήλθε το δηλητήριο; Πώς χορηγήθηκε; Και υπάρχει σχέση μεταξύ της υπόθεσης Ναβάλνι και της κατάστασης στη Λευκορωσία, όπου μαζικά διαμαρτύρονται για εβδομάδες ενάντια στο εκλογικό αποτέλεσμα που έβγαλε για άλλη μια φορά νικητή τον Αλεξάντερ Λουκασένκο;

Ο στενός συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, είναι πεπεισμένος ότι ο αρχηγός δηλητηριάστηκε, επειδή είχε το θάρρος να εμπλακεί στην πολιτική, γιατί ο Ναβάλνι γνωρίζει την Αχίλλειο πτέρνα του καθεστώτος.

Τα γεγονότα που συνέβησαν από τότε που ο Ναβάλνι έχασε τη συνείδησή του μιλούν από μόνα τους, σύμφωνα με τον Βολκόφ που μίλησε στο Spiegel.  Στις 20 Αυγούστου ο Ναβάλι και οι δύο βοηθοί του κατευθύνθηκαν στο μικρό αεροδρόμιο του Τομσκ για την πτήση τους πίσω στη Μόσχα. Αφού πέρασε με ασφάλεια, ο Ναβάλνι αγόρασε ένα τσάι. Σε βίντεο που τραβήχτηκαν μέσα στο αεροπλάνο, ο Ναβάλνι ακούγεται να φωνάζει με πόνο λίγο μετά την απογείωση. Ο πιλότος άλλαξε πορεία για να προσγειωθεί στο Ομσκ, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου του δόθηκε αμέσως ατροπίνη, ένα κοινό αντίδοτο για ορισμένους νευρικούς παράγοντες και τοποθετήθηκε σε τεχνητό κώμα.

Η αρχική υποψία των γιατρών ήταν ότι ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί, ενώ δείγματα αίματος και ούρων στάλθηκαν στα εργαστήρια της Μόσχας για δοκιμή. Στη συνέχεια, όμως, οι γιατροί στο Ομσκ ισχυρίστηκαν ξαφνικά ότι δεν είχαν εντοπιστεί τοξίνες.

Απειλήθηκαν οι γιατροί; Έλαβαν αναξιόπιστες πληροφορίες από το εργαστήριο της Μόσχας; Απλώς περίμεναν μέχρι να εξαφανιστούν τα ίχνη του δηλητηρίου;
Η οικογένεια του Ναβάλνι απαιτούσε συνεχώς τη μεταφορά του ασθενούς. Αλλά ο επικεφαλής ιατρός και η υπόλοιπη ηγεσία του νοσοκομείου αρνήθηκαν να απελευθερώσουν τον ασθενή τους, λέγοντας ότι δεν ήταν κατάλληλος για ταξίδια.

Η παρέμβαση Μέρκελ και ο παράγοντας Λευκορωσία

Τόσο η γερμανή καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν προσέφεραν ιατρική βοήθεια. Η Μέρκελ παρενέβη προσωπικά για να παροτρύνει τον Πούτιν να εκπληρώσει την επιθυμία της οικογένειας Ναβάλνι και να του επιτραπεί να ζητήσει θεραπεία στη Γερμανία.

Τελικά, δόθηκε άδεια για να πετάξει ο Ναβάλνι στο Βερολίνο. Λίγες μέρες μετά, το νοσοκομείο του Βερολίνου επιβεβαίωσε ό,τι προσπάθησε να αρνηθεί η κλινική του Όμσκ: Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε.

Μάλιστα, οι ειδικοί που εξέτασαν τον Ναβάλνι ζήτησαν συμβουλές από το Porton Down, το μυστικό εργαστήριο της Βρετανίας για έρευνα σε χημικά και βιολογικά όπλα, λόγω πιθανών ομοιοτήτων με την ανάλογη επίθεση και δηλητηρίαση στον πρώην Ρώσο κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του στη Βρετανία το 2018.

Στην πρώτη κοινή δήλωση για την υπόθεση Ναβάλνι, η καγκελάριος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσαν τη Μόσχα να επιλύσει το έγκλημα. Με βάση το γενικό πρότυπο για τη γερμανική διπλωματία, η γλώσσα που επιλέχθηκε για τη δήλωση ήταν ασυνήθιστα σαφής. «Οι αρχές της χώρας καλούνται επειγόντως να διερευνήσουν πλήρως αυτό το θέμα», ανέφεραν σε κοινή δήλωση. «Και να το πράξουν με απόλυτα διαφανή τρόπο. Οι υπεύθυνοι πρέπει να ταυτοποιηθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με το Spiegel και τον συνεργάτη του Ναβάλνι, οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Ρωσίας ενεργούν σαν να μην συνέβη τίποτα. Το Κρεμλίνο συνεχίζει να αποφεύγει να αναφέρει το όνομα του Ναβάλνι, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να χρησιμοποιεί την ονομασία «ο ασθενής» όταν μιλάει για αυτόν. Και το Κρεμλίνο αντέκρουσε κάθε ευθύνη ενώ αρνείται την ύπαρξη ποινικού αδικήματος που πρέπει να διερευνηθεί. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, οι κρατικοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική έρευνα.

Την ίδια μέρα ο Πούτιν έδωσε μια μακρά τηλεοπτική συνέντευξη, δεν αναφέρθηκε καθόλου στον Ναβάλνι. Αντ' αυτού, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα είδος «ειδικής ομάδας ασφαλείας» για τη Λευκορωσία, ώστε να βοηθήσει τον Αλεξάντερ Λουκασένκο σε περίπτωση που το χρειαζόταν.

Αντίθετα, ο Ναβάλνι επανειλημμένα χαρακτήρισε τη Λευκορωσία ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί.

Αν και η πρόταση Ναβάλνι, με ολίγον κοινωνικά ζητήματα, ολίγον εθνικισμό και ξενοφοβία, με αίτημα για άδεια οπλοφορίας στους Ρώσους και καταγγελίες για διαφθορά, δεν έχει απειλήσει σοβαρά το καθεστώς Πούτιν και δεν έχει συγκινήσει μαζικά τους Ρώσους, είναι αρκετά ενοχλητικός.

Ταυτόχρονα, έχει δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία μικρών μέσων ενημέρωσης, κάτι που είναι απαραίτητο δεδομένου ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς του Κρεμλίνου αποφεύγουν να τον αναφέρουν. Κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 8:00 μ.μ., μιλά στους θεατές του καναλιού του στο YouTube, με το όνομα "Navalny Live". Στις 13 Αυγούστου, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από τη δηλητηρίασή του, έκανε την τελευταία του εμφάνιση στο κανάλι.

Το επίκεντρο εκείνη την ημέρα ήταν το κίνημα διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία. Με χαρά επισήμανε ότι τα συνθήματα που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές στο Μινσκ ήταν παρόμοια με εκείνα στην ρωσική πόλη Khabarovsk, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν εναντίον του Πούτιν για εβδομάδες.

Την ημέρα των εκλογών στη Λευκορωσία, η ομάδα του Ναβάλνι είχε έξι συνεχείς ώρες κάλυψης και φιλοξένησε προσωπικότητες από την αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας. Από την πλευρά των εχθρών του Ναβάλνι, ήταν σαφές ότι προσπαθούσε να διασφαλίσει ότι οι σπινθήρες της Λευκορωσίας θα πυροδοτούσαν φωτιά στη Ρωσία.

Οι παραγγελίες προήλθαν από την κορυφή;

Κάποιος μπορεί να κάνει μόνο εικασίες για το ποιος ακριβώς ανέθεσε την επίθεση στο Ναβάλνι. Ήταν οι εχθροί που έκανε στη Δυτική Σιβηρία; Ούτε ο κυβερνήτης ούτε οι τοπικοί αρχηγοί των οργάνων ασφαλείας δεν θα τολμούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο χωρίς να το ξεκαθαρίσουν με την κορυφή, υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Ναβάλνι.

«Ποτέ δεν θα πίστευα ότι ο Πούτιν αισθάνεται αδύναμος ή ευάλωτος απέναντι στον Ναβάλνι», λέει η πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στάνοβαγια. «Ο Πούτιν πιστεύει ότι είναι μοναδικός και ότι το σύστημά του είναι σταθερό. Δεν θεωρεί καν ότι ο Ναβάλνι είναι πολιτικός, αλλά απάτη και χωρίς πολιτικό βάρος. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αναφέρεται ποτέ σε αυτόν με το όνομα. Άλλοι θεωρούν τον Ναβάλνι απειλή, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Πατρούσεφ, του επικεφαλής του FSB Μπορτίνκοφ και του διευθυντή υπηρεσιών πληροφοριών του εξωτερικού, Νάρυσκιν. Αλλά όχι ο Πούτιν».

Πάντως πολλοί πιστεύουν ότι η δηλητηρίαση του Ναβάλνι είναι προϊόν του συστήματος που κατασκευάστηκε από τον Πούτιν. Μπορεί να είναι αλήθεια ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν χάσει το μονοπώλιό τους σε τέτοιες μεθόδους, αλλά είναι μια τυπική τεχνική που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Και ο Gleb Pavlovski, ο οποίος ήταν κάποτε ισχυρός γιατρός του Κρεμλίνου, δεν πιστεύει ότι ζητήθηκε άδεια από τον Πούτιν. «Ο Πούτιν πιθανότατα θα απαγόρευε κάτι τέτοιο επειδή είναι προσεκτικός. Δεν θέλει να δώσει άμεσες παραγγελίες ούτως ή άλλως. Αλλά δεν χρειάζεται να τον ρωτήσουνε. Το άτομο που το έκανε υποθέτει πιθανώς ότι ενεργεί προς το συμφέρον του Πούτιν». Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο Πούτιν δεν δηλητηριάζει κανέναν αντίπαλο, αλλά έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που του επιτρέπει να συμβαίνει χωρίς τιμωρία - και παρέχει κάλυψη για τους δράστες...

tvxs.gr