Τσεχία - Ουγγαρία εμμένουν σε σκληρή ευρωπαϊκή γραμμή για το Προσφυγικό...

Απορρίπτουν κατηγορηματικά και την τελευταία πρόταση των Βρυξελλών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα δύο χώρες από τη λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ, όπως άλλωστε είχαν κάνει και με το προηγούμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο είχε την κατανομή προσφύγων - μεταναστών βάσει ποσοστώσεων.

Λίγο πριν... αναχωρήσει από την Πράγα για την προγραμματισμένη συνάντηση, σήμερα Πέμπτη, με την πρόεδρο της Κομισιόν, των ηγετών Πολωνίας...
, Τσεχίας και Ουγγαρίας, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι «έχει μεγάλο πρόβλημα» με τις προτάσεις του «Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο».

«Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει πως, για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, οφείλουμε να σταματάμε τους παράνομους μετανάστες μόλις φθάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε ο Μπάμπις.


Ο λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος απέρριψε την πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες που δεν θέλουν να δεχθούν μετανάστες οφείλουν να εξασφαλίζουν τον επαναπατρισμό τους.

«Είναι θεμελιωδώς παράλογο διότι, αν δεν δεχόμαστε τους μετανάστες, δεν μπορούμε να τους στείλουμε πίσω», επέμεινε.

«Δεν πρόκειται για μια λύση», δήλωσε στο ίδιο πνεύμα και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Η βασική προσέγγιση παραμένει η ίδια (...) δεν υπάρχει λύση. Η λύση θα έρθει όταν γίνει δεκτή η ουγγρική πρόταση που λέει πως ουδείς μπορεί να εισέρχεται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι κάποιο από τα κράτη μέλη της να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου», τόνισε ο Όρμπαν.

►Το Σύμφωνο για τη μετανάστευση, που παρουσιάσθηκε χθες, Τετάρτη, από τις Βρυξέλλες και προβλέπει κυρίως την εντατικοποίηση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών και αυξημένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, χαιρέτισε η Γαλλία.

efsyn.gr