Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020

Το ΥΠΠΟ παραδέχεται «διαχειρίσιμη βλάβη»...

Αν και μιλά για «κανονικότητα»...

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών θα αποκατασταθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του...


υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη γενικότερη κατακραυγή αναφέρει ότι μετά τον έλεγχο που έγινε, πρόβλημα εντοπίζεται «μόνο σε 4 τετραγωνικά μέτρα», σε «χρωματικές αλλοιώσεις» στους βράχους, αλλά η «κατάσταση είναι διαχειρίσιμη».

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την αντιμετώπιση της φωτιάς στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, τις διαβεβαιώσεις της Λίνας Μενδώνη ότι δεν έγινε «η παραμικρή ζημιά», αλλά και τα «συγχαρητήρια» που ανταλλάσσουν οι υπηρεσίες του παρά τις εμφανείς συνέπειες της φωτιάς. Απόδειξη οι εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το πρωί της Τρίτης επισκέφθηκαν και έλεγξαν τον αρχαιολογικό χώρο η Τζένη Βελένη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης κ. Μαρία Μερτζάνη μαζί με τη Έφορο Αργολίδας κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου.

Όπως αναφέρεται η Τζένη Βελένη δήλωσε πως διαπίστωσε «ότι έγινε η λιγότερη δυνατή φθορά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Ευτυχώς, δεν έχουν πάθει βλάβη τα οικοδομικά κατάλοιπα, πράγμα το οποίο πιστοποίησε και η παρουσία της διευθύντριας Συντήρησης κ. Μαρίας Μερτζάνη. Τα κατάλοιπα της φωτιάς είναι διαχειρίσιμα και μπορεί ο χώρος στο επόμενο χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί».

Επίσης, είπε ότι στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε η «πρόνοια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας να αποψιλώνει τον χώρο καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μη παραμονή επί μακρόν της φωτιάς, η οποία διήλθε με μεγάλη ταχύτητα. Πολύ σύντομα η Εφορεία θα αποκαταστήσει, με τους δικούς της συντηρητές και εργατοτεχνίτες, αλλά και με τη βοήθεια των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τον χώρο».


Πρόσθεσε δε η κ. Βελένη πως θεωρεί «απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο, ώστε να υπάρξει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης».

Για την «καλύτερη δυνατή εκδοχή» μίλησε η Μαρία Μερτζάνη, αποδίδοντας επίσης τα εύσημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

«Η συστηματική αποψίλωση του χώρου στάθηκε σωτήρια. Μόνο σε ένα μικρό σημείο -της τάξης των 4 τετραγωνικών- εντοπίζεται ένα πρόβλημα, αλλά κατάσταση του είναι διαχειρίσιμη», είπε ενώ υποστήριξε ότι όσον αφορά «τα χαρακτηριστικά του μνημείου, η φωτιά πέρασε αλλά δεν προκάλεσε βλάβες στους λίθους. Εντοπίζεται μια μικρή χρωματική αλλοίωση σε ορισμένα σημεία, στον φυσικό βράχο, όχι σε δομικούς λίθους η οποία είναι επίσης αναστρέψιμη. Η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου είναι πολύ καλή και απολύτως διαχειρίσιμη».

Επίσης, προς επίρρωσιν του επιχειρήματος περί επιστροφής του αρχαιολογικού χώρου στην κανονικότητα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι έως τις 4 το απόγευμα της Τρίτης είχαν περάσει από τον χώρο 240 επισκέπτες, με αναλογία περίπου 80 Ελληνες και 160 ξένοι, και όλοι «διατύπωναν την ικανοποίησή τους ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανέγγιχτος και ότι το Μουσείο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον»...

efsyn.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.