Ασκησαν δίωξη μετά θάνατον!...

Δίωξη σε βάρος του νεκρού Βασίλειου Μάγγου, του 27χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή έναν μήνα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από δυνάμεις της Αστυνομίας, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου. Ακούγεται παράλογο, αλλά είναι αληθινό: στη...

δικογραφία αναγράφεται το όνομα Βασίλειος Μάγγος ως κατηγορούμενος και σε παρένθεση διευκρινίζεται ότι πρόκειται για θανόντα!

Η κατηγορία αφορά παράβαση του νόμου 4139/2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών και στηρίζεται σε μικροποσότητα ουσιών που βρέθηκε στο σπίτι του τη μέρα του θανάτου και μάλιστα ενώ ακόμα δεν υπάρχει ανάλυση του Χημείου του Κράτους για το είδος των ουσιών.

Η οικογένεια του θανόντος πληροφορήθηκε ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία όταν ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές να της αποδοθούν τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το σπίτι τους, μεταξύ των οποίων και το κινητό τηλέφωνο του παιδιού τους. Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι το τηλέφωνο έχει χαρακτηριστεί πειστήριο και ως εκ τούτου, δεκαεπτά μέρες μετά τον θάνατο του Β. Μάγγου, παραδόθηκε στην Εισαγγελία για να συσχετιστεί στη δικογραφία.

«Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι το λιγότερο ασυνήθης και εγείρει φόβους για κινήσεις που ενδεχομένως να κινούνται στην κατεύθυνση της συσκότισης ευθυνών για τον θάνατο του Βασίλειου Μάγγου», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος της οικογένειας, Αννυ Παπαρρούσου, και έθεσε το ερώτημα «τη διαλεύκανση ποιου εγκλήματος εξυπηρέτησε η κατάσχεση του τηλεφώνου, τη στιγμή που οι μικροποσότητες άγνωστων (κατά την καταγραφή τους) ουσιών που βρέθηκαν δίπλα στον νεκρό δεν έχουν ακόμα αναλυθεί από το Χημείο του Κράτους για να γνωρίζουμε αν εντάσσονται στο ρυθμιστικό πεδίο του νόμου που τον φέρει κατηγορούμενο, αν και νεκρός;».

Σε δήλωσή του με τίτλο «Αιδώς Αργείοι» ο πατέρας του θύματος, Γιάννης Μάγγος, θεωρεί ύβρι το ότι ο γιος του χαρακτηρίστηκε κατηγορούμενος παρ’ όλο που ήδη ήταν νεκρός και γνωστοποίησε ακόμη μία πτυχή της υπόθεσης που αφορά τον ξυλοδαρμό του από τους αστυνομικούς: «Μας λένε ότι ακριβώς πριν από το επεισόδιο του ξυλοδαρμού του "αποσπάστηκε από ομάδα 30 ατόμων". 

Δεν αποσπάστηκε από πουθενά, μόνος του ανέβαινε την οδό Ιωλκού από την οδό Γαλλίας και «αναφωνών συνθήματα υπέρ του κρατουμένου προσέγγισε σε πολύ κοντινή απόσταση τους αστυνομικούς που συνόδευαν τον κρατούμενο» (...) Μέτρησα επί τόπου την απόσταση και βρήκα ότι τη στιγμή που τον αντελήφθησαν απείχε από τον πιο κοντινό της ΟΠΚΕ περίπου 6-7 μέτρα και 7-9 από τους άλλους δύο, απόσταση όχι τόσο κοντινή αλλά… ικανή για να θεωρηθεί ο Βασίλειος ύποπτος για διάπραξη… εγκλήματος, μια και ήταν γνωστό ότι συμμετείχε και σε διαδηλώσεις (...) Τη συμμετοχή στις Συλλογικότητες τη συνδέουν έτσι, σαν να πρόκειται αυτές να είναι εγκληματικές ομάδες».

Παράλληλα ο Γ. Μάγγος αναφέρεται αναλυτικά στον βαρύτατο τραυματισμό του Βασίλειου και αποδομεί όλους τους ισχυρισμούς των αστυνομικών.

Η είδηση της δίωξης σε βάρος του θανόντος έρχεται την ώρα που δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί τα αποτελέσματα της έρευνας που διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, για τους αστυνομικούς που χτύπησαν άγρια τον 27χρονο στις 24 Ιουνίου, προκαλώντας του βαριά τραύματα στα πλευρά και στο συκώτι.

«Το αστυνομικό κράτος Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη κινείται από την αρχή της κυβερνητικής του θητείας εκτός κανόνων δικαίου και έξω από κάθε δημοκρατικό όριο. Η καταπάτηση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στον έναν χρόνο και κάτι αυτής της θητείας δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά δυστοπική κανονικότητα. Ομως η απαγγελία κατηγορίας σε έναν νεκρό, στον νεκρό, νέο, Βασίλη Μάγγο, θύμα βασανισμού από τους πραίτορες της ΕΛ.ΑΣ., ξεπερνά ακόμα και την πιο σκοτεινή οργουελική φαντασία», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ...



Γιώτα Τέσση

efsyn.gr