Η δολοφονία του Παύλου άλλαξε την κοινωνία...

Επτά χρόνια μετά το στυγνό φασιστικό έγκλημα που άλλαξε τα πάντα στον τόπο μας, η αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη είναι πια ηλίου φαεινότερη, όμως κάποιοι -της εισαγγελέως συμπεριλαμβανομένης- αρνούνται να τη δουν.

7 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου, τα λόγια έχουνε στερέψει. 7 Οκτωβρίου 2020 περιμένουμε ότι ο κόσμος θα πλημμυρίζει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο για να φωνάξει ότι δεν είναι αθώοι. Περιμένουμε την...
απόφαση του δικαστηρίου ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου αλλά και για όσους επλήγησαν από τη ναζιστική βία

Οικογένεια Παύλου Φύσσα

«Ελάτε παιδιά, πάμε στο μνημείο». Λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της Πέμπτης στη μνήμη του Παύλου, η Μάγδα Φύσσα κατευθύνθηκε στην οδό Παναγή Τσαλδάρη που πλέον έχει πάρει το όνομα του γιου της. Στην οδό Παύλου Φύσσα 60, δίπλα στο μνημείο, πέρασε τις επόμενες ώρες η οικογένεια μαζί με φίλους του Παύλου, γείτονες, δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Λίγο πιο κάτω, στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Παναγή Τσαλδάρη, υπήρχαν κάποιοι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν διακριτικά τη συγκέντρωση. Η Κεφαλληνίας είναι ο δρόμος που ακολούθησε το τάγμα εφόδου της Νίκαιας για να φτάσει στην καφετέρια «Κοράλλι». Εκεί σταμάτησε για λίγο το αυτοκίνητο ο Ρουπακιάς και ρώτησε τον Παύλο «Ποια είναι η Κεφαλληνίας;», για να πάρει την απάντηση «αυτή, αδερφέ».


Η καφετέρια «Κοράλλι» υπάρχει ακόμα στη γωνία των οδών Κεφαλληνίας και Παύλου Μελά, αλλά έχει μετονομαστεί. Στη γειτονιά είναι και τα σπίτια αρκετών κατηγορούμενων για τη δολοφονία. Η απόσταση από το «Κοράλλι» ως το σημείο της δολοφονίας είναι τόσο μικρή, που αναρωτιέσαι τι περιέγραφαν οι κατηγορούμενοι μέσα στη δικαστική αίθουσα επιχειρώντας να πείσουν ότι αυτοί βρίσκονταν αλλού, μακριά.

Στον αριθμό 68 της Παναγή Τσαλδάρη είναι το κατάστημα «Passion Lingerie», η κάμερα του οποίου κατέγραψε την επίθεση στον Παύλο από απόσταση καθώς και την κίνηση των μηχανών των ομάδων ΔΙΑΣ. Δίπλα στο μνημείο είναι ο χώρος όπου πάρκαρε άρον άρον και ανάποδα ο Ρουπακιάς και βγήκε με το μαχαίρι στο χέρι. Σε μια καλοφωτισμένη οδό, στο κέντρο του Κερατσινίου, παρουσία αστυνομικών που δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν το έγκλημα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μια κοπέλα έρχεται και κάθεται σε ένα παγκάκι κοντά στο μνημείο. Είναι η Δήμητρα Ζώρζου, μία από τις αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας. Την ίδια ώρα, στο ίδιο σημείο, εφτά χρόνια μετά.

Το παγκάκι είναι πιο κοντά από το σημείο όπου στάθηκε ο Ρουπακιάς και εντόπισε τον Παύλο, δευτερόλεπτα προτού παρκάρει ανάποδα, αλλά οι χρυσαυγίτες πέντε χρόνια επιχειρούσαν να πείσουν τους δικαστές ότι η φοιτήτρια δεν είχε ορατότητα από το σημείο στο οποίο βρισκόταν!

Αποκαλυπτική μαρτυρία

Η κατάθεση της Δ. Ζώρζου στο ακροατήριο ήταν καθοριστική: «Είναι σχεδόν ίδιοι μεταξύ τους, ίδια περίπου ηλικία, φορούν ρούχα παραλλαγής, είναι κοντοκουρεμένοι. Περνάνε από πίσω μας, ο Παύλος ήταν γυρισμένος πλάτη, πήγαν και τον χτυπήσανε. Γυρίζει προς εκείνους και βρίσκουν ευκαιρία άλλα δέκα άτομα από απέναντι για να τον χτυπήσουν. 12 άτομα χτυπούσαν τρία, τον Παύλο και άλλα δυο (...) Εκείνη τη στιγμή βλέπω ένα αυτοκίνητο να κινείται, ανάποδα, δίπλα μου. Ο οδηγός δεν πάρκαρε, το έβαλε όπως βρήκε στη στάση. Ξαφνιαστήκαμε, όλοι γύρισαν να δουν το αυτοκίνητο. Παρατηρώ ότι ενώ εμείς δείξαμε να ξαφνιαζόμαστε, αυτοί που χτυπούσαν τα παιδιά αρχίσανε να σπάνε, να απομακρύνονται. Δυο-τρεις μόνο παρέμειναν πίσω από τον Παύλο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι το αυτοκίνητο ήταν ασφαλίτικο, ότι ήταν της Αστυνομίας. Και ο Παύλος γύρισε προς το αυτοκίνητο. Ο οδηγός κάνει τρία βήματα, η απόσταση είναι μικρή, και παίρνει τον Παύλο αγκαλιά. Και χωρίς να του πει τίποτα, κάνει δύο κινήσεις του χεριού. Αφού γίνεται αυτό, ο οδηγός γυρνάει και πάει στο αυτοκίνητο. Δεν είχα δει μέχρι εκείνη τη στιγμή αστυνομία. Εμφανίζεται μία μηχανή ΔΙΑΣ με έναν άντρα και μία γυναίκα. Εκείνη τη στιγμή ο Παύλος φωνάζει “πιάστε τον, αυτός με μαχαίρωσε” και τότε συνειδητοποιώ πόσο σοβαρό ήταν αυτό που είχα δει. Βγαίνει ο συνοδηγός και προσπαθεί να απομακρύνει τον αστυνομικό που πήγε να πιάσει τον Ρουπακιά». Και όμως, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή μόνο του Ρουπακιά.

Η Δημήτρα Ζώρζου είναι συγκινημένη. Τότε ήταν φοιτήτρια, σήμερα είναι μια εργαζόμενη γυναίκα που η δολοφονία του Παύλου καθόρισε τη ζωή της. Ακριβώς όπως το είπε η Μάγδα Φύσσα κλείνοντας την προχθεσινή εκδήλωση: «Για μας δεν αλλάζει κάτι, ο Παύλος μας δεν θα γυρίσει πίσω, πιστεύω όμως ότι αλλάζει για εσάς. Θυμηθείτε πώς ήσασταν πριν από αυτή τη δίκη και πώς είστε σήμερα».

Γιώτα Τέσση

efsyn.gr