Τρέμει τις «γαλάζιες» διαρροές στην ψηφοφορία...

Δημήτρης Τερζής

H κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησε ένα κλίμα «άνεσης» ως προς το θέμα των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, που την εμφάνιζε να μην έχει κανένα πρόβλημα να φέρει για κύρωση στη Βουλή τις συμφωνίες και τα μνημόνια με τη γειτονική χώρα. Ωστόσο η...
πραγματικότητα μοιάζει να είναι κάπως διαφορετική.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης κοινοβουλευτικών συντακτών χθες, ανέφερε ότι «δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης η επικύρωση από τη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας», συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει «δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα» γι’ αυτές και υπενθυμίζοντας πως το θέμα αυτό αφορά την κυβέρνηση και όχι τη Βουλή.

Παράλληλα ενημέρωσε πως σε ό,τι έχει να κάνει με τις ονομαστικές ψηφοφορίες, αυτές δεν θα γίνονται ηλεκτρονικά, όπως είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν, αλλά μέσω επιστολικής ψήφου. Κατά τον κ. Τασούλα, η ηλεκτρονική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας της αντιμετώπισε προβλήματα και αποδείχθηκε σε αυτή τη φάση εξαιρετικά χρονοβόρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ πριν από μερικές μέρες, πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τις εν λόγω συμφωνίες και περίμενε «158 συγγνώμες», όσοι και οι βουλευτές της Ν.Δ.

Τις τελευταίες μέρες αρκετά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ν.Δ. θα αντιμετωπίσει εσωκομματικό πρόβλημα με αφορμή τον ερχομό των συμφωνιών στη Βουλή. Χθες, δημοσιεύματα, ακόμα και σε ιστότοπους δεξιάς απόχρωσης, ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ενημερώσει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει, δημιουργώντας έτσι τεράστιο ζήτημα στην κυβερνητική συνοχή.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε ερώτηση ειδικά για τον Αντώνη Σαμαρά, απάντησε πως «δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα ψηφιστούν οι συγκεκριμένες συμφωνίες. Οταν αυτό θα γίνει, τότε θα δείτε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να πούμε αν θα παραστεί κάποιος, όταν δεν του έχουμε πει πότε θα γίνει η ψηφοφορία».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το αν υπάρχει πρόβλημα στη Ν.Δ. να βρεθεί εισηγητής στη Βουλή για το θέμα των συμφωνιών, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», συμπληρώνοντας ότι «προχωρούν οι συμφωνίες» κι έφερε ως παράδειγμα εκείνη που αφορά τον έλεγχο του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Ανακοίνωση

Στο θέμα του εισηγητή τώρα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Αγγελος Συρίγος δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ότι έχει αυτοπροταθεί για τον ρόλο αυτό, τον οποίο όπως φαίνεται κανείς δεν επιθυμούσε να αναλάβει στο κυβερνών κόμμα. Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση με χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου βρήκε την ευκαιρία να στριμώξει κι άλλο την κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Η κυνική παραδοχή του προέδρου της Βουλής ότι η κυβέρνηση, υπό τον φόβο διαρροών, παραπέμπει στις καλένδες την ψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία συνιστά επιβεβαίωση του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της προεκλογικής εξαπάτησης του κ. Μητσοτάκη».

Και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατέληγε ως εξής: «Καλωσορίζουμε τη ζέση του κ. Μητσοτάκη και τον περιμένουμε μαζί με τους κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη, Μπογδάνο, Γκιουλέκα και λοιπούς Μακεδονομάχους της Ν.Δ. στη Βουλή να δώσουμε όλοι μαζί ακόμα μία μάχη για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία. Θερμή παράκληση, μαζί με τις περικεφαλαίες τους μην ξεχάσουν και από μία συγγνώμη στους Ελληνες πολίτες».

efsyn.gr