«Δεύτερη ευκαιρία» ή δήμευση περιουσιών;...

Το να σε υποχρεώνουν να γίνεις νοικάρης στο σπίτι σου επειδή αντιμετωπίζεις δυσκολίες στην αποπληρωμή του στεγαστικού σου δανείου όσα κι αν έχεις πληρώσει μέχρι τώρα και να σου λένε ότι σου δίνουν δεύτερη ευκαιρία, ε, τότε μάλλον το...

δούλεμα πάει σύννεφο!

Γιατί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, ως προς το συγκεκριμένο σημείο τουλάχιστον, αυτό δηλαδή της αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όταν μάλιστα αναμένεται νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω της καλπάζουσας ύφεσης, είναι πραγματική πρόκληση.

Η αναμενόμενη νέα έκρηξη του ιδιωτικού χρέους δεν αντιμετωπίζεται με νόμους υποχρεωτικής και μαζικής ρευστοποίησης περιουσιών. Όχι μόνο γιατί τα προσδοκώμενα τιμήματα θα εξαερωθούν λόγω της μαζικής προσφοράς assets, αλλά επειδή αποτελεί μέγιστη κοινωνική αναλγησία. Φαινόμενα και κοινωνικές αντιδράσεις τύπου Ισπανίας προ έξι – επτά χρόνων θα είναι στην ημερήσια διάταξη σε λίγους μήνες αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος.

Και το κερασάκι τής ενίσχυσης της στεγαστικής δόσης 70.000 - 80.000 δανειοληπτών για 9 μήνες (εκ των οποίων πάρα πολλοί εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους ) πολύ γρήγορα θα... τελειώσει.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα και με την ηγεσία του. Η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων με βάση το ποσοστό που κατέχει και η διάλυση του άχρηστου, ως αποδεικνύεται, μορφώματος που ονομάζεται Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Σίγουρα η προωθούμενη ρύθμιση ευνοεί το τραπεζικό σύστημα. Αλλά ειδικά η Αριστερά δεν μπορεί να κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα των τραπεζών. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι οι τράπεζες την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους που παρέχει εν αφθονία και τζάμπα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αφήνουν κλειδαμπαρωμένη στα σεντούκια τους.

Σε συνθήκες κρίσης, όταν ΕΚΤ, Ε.Ε., Κομισιόν «ρίχνουν λεφτά από το ελικόπτερο» για να σωθούν, σε όσους δεν έχουν τρόπο να εξασφαλίσουν ρευστότητα, είναι πραγματικά ύβρις οι ελληνικές τράπεζες να ζητούν εμπράγματες εξασφαλίσεις και για την παραμικρή παραχώρηση ρευστότητας...

Στάθης Σχινάς

Πηγή:avgi.gr