Η Τουρκία θα προκαλεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου – «Ποντάρει» στη Γαλλία η Αθήνα

Η νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, με ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου, που πρακτικά «μονιμοποιεί» το Oruc Reis στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, δεν προκάλεσε έκπληξη στην κυβέρνηση. Το ίδιο και οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση-απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται πως «η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της»....
Το μήνυμα της ανακοίνωσης είναι πως «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται», αλλά και η προειδοποίηση ότι η Τουρκία, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, εξωθεί τη διεθνή κοινότητα στη λήψη μέτρων σε βάρος της.

Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι πάντως να μην απαντώνται οι προκλήσεις του Τούρκου προέδρου ή των υπουργών του παρά μόνον εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα ελληνοτουρκικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιλέγοντας να «σηκώσει» το νομοσχέδιο για τη «δεύτερη ευκαιρία» και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πάντως, στο Μαξίμου υπάρχει η αίσθηση ότι η ένταση θα διατηρηθεί ή ακόμη και θα κλιμακωθεί τουλάχιστον έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και θ’ αποφασιστεί οριστικά εάν θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί πάντως να ποντάρει στη συμμαχία με τη Γαλλία – εξ ου και τα τελευταία 24ωρα οι επιθέσεις Ερντογάν βάζουν στο κάδρο και τους Γάλλους και τον Εμανουέλ Μακρόν. Συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Παρισιού το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνουν και εξοπλιστικά προγράμματα, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε αύξηση των αμυντικών δαπανών για την υλοποίησή τους.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί στη Γαλλία η Σύνοδος των χωρών του Μεσογειακού Νότου, στο πλαίσιο της οποίας Μητσοτάκης-Μακρόν θα στείλουν νέο μήνυμα στην Τουρκία.