Εκνευρισμός στην Τουρκία για την συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας: ''Να περιμένετε σύγκρουση''

SADAT: ''Θα κατακτήσουμε την... Θεσ/νίκη''

Eκνευρισμένη είναι η Τουρκία με την συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας-ΗΑΕ. Η Αθήνα δημιουργεί ένα ισχυρό άξονα κατά της Άγκυρας, με το Παρίσι να αναλαμβάνει πλέον ενεργό ρόλο στην Α. Μεσόγειο.

O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του προς αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως «στην ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι απο αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν τον ρόλο του προστάτη και της ασπίδας....
Θα έρθουν, και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς αν προσπαθείτε να αλλάξετε της ισορροπίες αφού πήρατε την απόφαση άρσης του εμπάργκο στη νότια Κύπρο, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά την σύγκρουση, δεν θα φέρει την λύση αλλά την μη επίλυση του ζητήματος». 

Δηλώσεις Ερντογάν   

Ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του».

Μπορούμε, φέρεται να είπε ο Ερντογάν,  «να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται.

Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Πρόκληση για Θεσσαλονίκη 

Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμο στέλεχος της παραστρατιωτικής ομάδας Sadat, την οποία ίδρυσε ο Ερντογάν, εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, ενώ φθάνει στο σημείο να λέει πως η Τουρκία θα... καταλάβει την Θεσσαλονίκη!

Φυσικά μιλάμε για παραληρηματικές δηλώσεις. Το ζήτημα όμως είναι αλλού. Η ΕΕ εξακολουθεί να κάνει τα ''στραβά μάτια'' σε μία Τουρκία η οποία εκτοξεύει απειλές σε τρία μέλη της. Την Ελλάδα, την Κύπρο και την Γαλλία.

Μόνη λύση oι κυρώσεις, για να μπει η οικονομία των Τούρκων στην ''εντατική''. Θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι Βρυξέλλες;