«Η Τουρκία μπορεί να επέμβει στα νησιά»...

Νέα πρόκληση από τη Γενί Σαφάκ...

ε τη μεταφορά Ελλήνων στρατιωτών στα νησιά η Τουρκία αποκτά… δικαίωμα επέμβασης, ισχυρίζεται η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Βασιζόμενη σε εκτιμήσεις ειδικών, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η...

Ελλάδα έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της εξοπλίζοντας νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους Τούρκους αναλυτές, που επικαλείται η εφημερίδα, η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά γεννά στην Τουρκία το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης.

Η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του OPEN TV και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, υποστηρίζει μάλιστα ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα έστειλε στρατιώτες και στη Ρόδο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του πανεπιστημίου Μαρμαρά, Σελαμί Κουράν, «αν η Τουρκία με αυτή την αποστολή στρατιωτών αισθανθεί ότι απειλείται η ανεξαρτησία της, τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή.

Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν, μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα-ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για το Oruc Reis μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου αργά το βράδυ της Δευτέρας και η απάντηση της Ελλάδας δεν άργησε να έρθει, καθώς ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX...

ethnos.gr