Το ένα τρίτο των Γερμανών πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας...

Πρόσφορο έδαφος βρίσκουν στη γερμανική κοινωνία οι θεωρίες συνωμοσίας, με σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών πολιτών να έχει τάση να τις... πιστεύει, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του προσκείμενου στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ».

 Ενδεικτικά, στην ερώτηση «υπάρχουν μυστικές δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο;», το 11% δήλωσε απολύτως σύμφωνο και το 19% ότι κάτι τέτοιο «πιθανώς ισχύει». Ακολούθως, στην ερώτηση σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι «σκοτεινές» δυνάμεις...
, ένα 13% απαντά ότι είναι επιχειρήσεις, τράπεζες ή γενικότερα το «χρηματοοικονομικό κεφάλαιο», ένα 12% ότι πρόκειται για μυστικές υπηρεσίες ισχυρών κρατών, όπως η αμερικανική CIA και η ισραηλινή Mossad, ενώ ένα 11% ότι έχουμε να κάνουμε με «πλούσιους ανθρώπους και οικογένειες», με τις οικογένειες Ροκφέλερ και Ρότσιλντ να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος των απαντήσεων.

 Όσον αφορά τις πληθυσμιακές ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο από τις θεωρίες συνωμοσίας, αυτές χαρακτηριστικά ποικίλλουν. «Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα: Την βρίσκουμε στην Ανατολή και στη Δύση, μεταξύ ηλικιωμένων και νέων, ανδρών και γυναικών», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη. Ωστόσο, προεξέχουσα είναι η θέση των υποστηρικτών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)μεταξύ των συνωμοσιολόγων, με την πεποίθηση ότι υπάρχει μία παγκόσμια συνωμοσία που ελέγχει τα πάντα να είναι ευρέως διαδεδομένη στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Συγκεκριμένα, το 56% των οπαδών του κόμματος θεωρεί ότι είναι σωστή ή πιθανόν σωστή η φράση «υπάρχουν μυστικές δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο». Επίσης, όπως προκύπτει από τα πρώτα ευρήματα μελέτης του «Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου» (Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung), πολλοί Γερμανοί δείχνουν να κατανοούν τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτήν, το 10% των ερωτηθέντων είναι διατεθειμένοι να λάβουν μέρος σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, ενώ το 20% δείχνει κατανόηση για τις κινητοποιήσεις αυτές.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ