Ο Γιόχαν, ο Φίσερ, ο Εμμανουέλ και ο Κυριάκος...

Στέλιος Κούλογλου

Η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα και με τα ελληνοτουρκικά. Αρχικά, στις εκτιμήσεις της για τις πιθανές τουρκικές επιθετικές κινήσεις, από την Αγία Σοφία μέχρι τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, είχε πέσει τελείως έξω.

Ακόμη και μετά τα όσα έγιναν τον...

Φεβρουάριο και Μάρτιο στον Έβρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι «υπάρχει περίοδος κυρίως λεκτικών προκλήσεων και όχι άλλων ενεργειών από την Τουρκία». και εκτιμούσε ότι «δεν είναι περίοδος ιδιαίτερης έντασης» επειδή η Τουρκία είναι αποδυναμωμένη από τα προβλήματά της.

Αλλά τώρα, αφού αρχικά αιφνιδιάστηκε με την εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας (ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε ότι η Αγία Σοφία δεν θα γινόταν τζαμί δύο μέρες πριν γίνει!)   θεωρεί ότι μπορεί να βγει κερδισμένη από την ένταση για τους παρακάτω λόγους:

1. Αποπροσανατολισμός. Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στρέφει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις συνεχείς γκάφες και παλινωδίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και του τουρισμού,  από τα αναιμικά, αναποτελεσματικά μέτρα για την οικονομία  και από τις καθημερινές κυβερνητικές ολιγωρίες. Ποιος ενδιαφέρεται αν καίγονται οι Μυκήνες, όταν μπορεί να καεί το πελεκούδι στο Αιγαίο;

2. Follow the money: κακά τα ψέματα, με τα σκόιλ ελικίκου, τους καταυλισμούς των προσφύγων και τις απευθείας αναθέσεις, μεγάλη μπάζα δεν γίνεται. Οι καλές δουλειές γίνονται με εξοπλιστικά προγράμματα, ρωτήστε τον Τσοχατζόπουλο ή τον Παπαντωνίου. Οι προχθεσινές κυριακάτικές εφημερίδες ήταν γεμάτες  πληροφορίες για τις «νέες αγορές του αιώνα».

«Στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν εκτενώς και λεπτομερώς το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη», σύμφωνα με το «Βήμα». «Δίνουμε 10 δισ. ευρώ για νέα όπλα», έγραφε το «Πρώτο Θέμα». « Στο παιχνίδι παραμένουν και οι φρεγάτες, ωστόσο η σημαντικότερη είδηση στη νέα συμφωνία είναι πως η Ελλάδα σκοπεύει να παραγγείλει 12 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale », πρόσθετε η Real News.  Ο Γιόχαν και ο Φίσερ του τραγουδιού, με την προσθήκη του Εμμανουέλ γιατί οι Γάλλοι σύμμαχοι φιλοδοξούν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος, και βασικά οι έμποροι όπλων θα έχουν πολλή δουλειά.

3. Υπό την αιγίδα του Βερολίνου, η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά δίσταζε να προχωρήσει γιατί φοβόταν τις αντιδράσεις από το εθνικόφρων εκλογικό της κοινό και την ακροδεξιά της πτέρυγα.

Μπορεί η ξαφνική αναγγελία της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ να θύμωσε πολύ τους Γερμανούς και τον Ερντογάν, αλλά παράλληλα με την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο ο κ. Μητσοτάκης εξουδετέρωσε τον Σαμαρά, που πήγε στη Βουλή με κατεβασμένα τα φτερά. Η στάση του πρώην πρωθυπουργού, που δήλωνε πολύ πρόσφατα ότι «το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει απερίφραστα ότι τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια  σε αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ. Τελεία και παύλα» και ψήφισε συμφωνίες που προβλέπουν  το αντίθετο, ήταν πραγματικά αξιοθρήνητη.

4. Τους προηγούμενους μήνες, η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης. Υποστήριζε ότι το τουρκικό υδατογραφικό παρασύρθηκε από τα κύματα, ότι στον Έβρο οι Τούρκοι στρατιώτες δεν είχαν μπει σε ελληνικό έδαφος χωρίς να μπορεί να εξηγήσει γιατί τότε έκανε διαβήματα και, πιο πρόσφατα, ότι δεν έγιναν τουρκικές έρευνες στο Καστελόριζο λόγω .. θορύβου.

Η πτέρυγα Μητσοτάκη επιθυμεί διακαώς να πάει στο δικαστήριο της Χάγης, αλλά φοβάται τις αντιδράσεις «Tο λέω γνωρίζοντας ότι μπορεί στην κοινή γνώμη να μην είναι εύπεπτη αυτή η άποψη», είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Για να περάσει στην Ελλάδα, ατο κοινό και το κόμμα του κάτι τέτοιο, θα πρέπει  πρώτα να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

5. Το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί σε πολύ πιο δύσκολη θέση, αν το καθεστώς Ερντογάν ξεκινήσει τώρα έρευνες στη περιοχή που ορίζεται από την φρέσκια συμφωνία με την Αίγυπτο. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση ενός θερμότερου επεισόδιου, θεωρεί ότι θα κερδίσει πόντους στο εσωτερικό: στις πολεμικές ατμόσφαιρες, οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την εκάστοτε εξουσία.

Μπορεί όλα αυτά να μην έχουν σχέση με τα συμφέροντα της χώρας. Αλλά  μία κυβέρνηση  χωρίς καμία στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας, που σκέπτεται μόνο με όρους επικοινωνίας, αναπόφευκτα παίζει με τη φωτιά...

tvxs.gr