Tο DNA του κορωνοϊού...

Oκτώ μήνες μετά την ταυτοποίηση του κορωνοϊού και έξι μήνες από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας, όλα είναι διαφορετικά. Μέτρα αυτοπροστασίας, μάσκες, online αγορές, κοινωνική αποστασιοποίηση και τηλεργασία είναι μόνο μερικές από τις συνήθειες που επέβαλε η πανδημία. Τις τελευταίες μέρες ο ιός δείχνει να επιστρέφει απειλητικά στη ζωή μας.
Ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής είναι ο άνθρωπος που, μαζί με την ομάδα του, ανέλυσε το DNA του κορωνοϊού. Τα...


ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην επιδημιολογία, στη μοριακή επιδημιολογία ιογενών λοιμώξεων, στις εφαρμογές της μοριακής επιδημιολογίας στη δημόσια υγεία, σε μελέτες που αφορούν την προέλευση των ιών, στην ανάπτυξη μεθόδων μοριακής διαγνωστικής και σε μελέτες αντοχής στα φάρμακα των ιών HIV και της Ηπατίτιδας B και C. Στην αρχή της συζήτησής μας σημειώνει ότι «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15 έως 24 ετών που έχουν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό στην Ευρώπη αυξήθηκε από περίπου 4,5% σε 15% τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρατηρείται αύξηση 153% στον συνολικό αριθμό κρουσμάτων».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Παρασκευής μιλά για το δεύτερο κύμα του ιού, τους νέους, τα fake news, τη χρήση της μάσκας, την παραγωγή του εμβολίου, εκφράζει την ανησυχία του για το ερχόμενο φθινόπωρο και λέει τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.

Θεωρώ ότι ακόμη και τον Σεπτέμβρη η κατάσταση μπορεί να γίνει άκρως ανησυχητική, γι' αυτό δεν θα θέλαμε να συμβούν μεταδόσεις στις ευπαθείς ομάδες από πληθυσμό που έχει μολυνθεί.

— Μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια απειλητική επιστροφή του κορωνοϊού;
Αυτό για το οποίο σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε είναι μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου, καθώς και για μια σταθεροποιητική τάση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων της τάξης των διακοσίων.

— Εισέρχεται η Ευρώπη σε μια νέα φάση της πανδημίας;
Τι χαρακτηριστικά μπορεί να έχει αυτή; Μπορεί να δούμε εικόνες του περασμένου Μαρτίου; Καταρχάς, αυτό που παρατηρήθηκε κατά τη θερινή περίοδο είναι η διασπορά του ιού σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, οι νέοι προσέχουν λιγότερο και λειτουργούν με αυθορμητισμό στις διακοπές. Επίσης, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο και είναι περισσότερο προσεκτικά. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες εξηγεί και το γεγονός ότι δεν έχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ. Επιπλέον, η κοινωνία έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, με αποτέλεσμα να τηρεί κατά πλειοψηφία τα μέτρα ασφαλείας. Ταυτόχρονα, υπάρχει συνεχής επιτήρηση της διασποράς και, όπου χρειάζεται, λαμβάνονται αυστηρότερα υγειονομικά μέτρα. Εφησυχασμός δεν υπάρχει, μόνο συνεχής παρακολούθηση του δείκτη διασποράς. Η διαφορά με τον Μάρτιο είναι ότι τότε είχαμε εισαγωγές μεγαλύτερων ηλικιών και σε ορισμένες χώρες κορεσμό του συστήματος υγείας. Ζωή με προσοχή

— Το φθινόπωρο που έρχεται σας δημιουργεί ανησυχία, δεδομένης της έξαρσης της γρίπης;
Θεωρώ ότι ακόμη και τον Σεπτέμβρη η κατάσταση μπορεί να γίνει άκρως ανησυχητική, γι' αυτό δεν θα θέλαμε να συμβούν μεταδόσεις στις ευπαθείς ομάδες από πληθυσμό που έχει μολυνθεί. Πρέπει να τονίσουμε ότι ειδικά κατά την επιστροφή από τις διακοπές πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να περιορίσουμε τον αριθμό των κοινωνικών μας επαφών, να φοράμε μάσκα κατά το μέγιστο δυνατό και να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Το τι θα συμβεί από τον Οκτώβριο προφανώς και μας ανησυχεί, επειδή υπάρχει και το κύμα της γρίπης. Αναντίρρητα, θα έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση για νοσηλείες, διασωληνώσεις και περίθαλψη ασθενών. Το χειρότερο σενάριο, λοιπόν, θα είναι να συμπέσουν το κύμα της γρίπης με εκείνο του κορωνοϊού. Γι' αυτό είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι κρίνεται αναγκαίο, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστούν για να προστατευτούν από τη γρίπη.

— Οι νέοι, ως ασυμπτωματικοί φορείς, βρέθηκαν στο στόχαστρο το καλοκαίρι. Τι θα τους λέγατε;
Πρώτον, καλό θα είναι να μη στοχοποιούμε τους νέους. Δεν είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι ούτε εκείνοι που μας προκαλούν προβλήματα.
Αυτοί είναι το μέλλον και η ελπίδα μας. Σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο και ενδεχομένως στην ηλικία τους κι εμείς να λειτουργούσαμε με τον ίδιο τρόπο. Το ορθό είναι, όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους, να παραμένουν προσεκτικοί για το καλό του παππού και της γιαγιάς τους. Να χρησιμοποιούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα που στοχεύουν στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Δ. ΠαρασκευήΕΔΩ...