Το σκοτεινό αντικείμενο και η «κρυφή γοητεία» του Rt...

Είναι φανερό ότι τα δημοσιεύματα στο tvxs, και οι συγκεκριμένες αναφορές στον δείκτη Rt, δηλαδή τον αριθμό αναπαραγωγής, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δημιούργησαν αναστάτωση και προκάλεσαν σύγχυση στον ΕΟΔΥ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας.
Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τις...


αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις του ΕΟΔΥ, του κου Τσιόδρα και άλλων, που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Ο δείκτης Rt είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες ελέγχου της πορείας της πανδημίας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η απόλυτη τιμή του, μαζί με άλλους δείκτες, καταδεικνύει τον βαθμό διασποράς του ιού στην κοινότητα και ανάλογα με αυτή λαμβάνονται διαφορετικής κλίμακας και εύρους μέτρα από την πολιτεία για την προστασία του γενικού πληθυσμού.

Αποτελεί λοιπόν ένα βασικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, που μαζί με το όπλο της ενεργητικής αντιμετώπισης, με τους μαζικούς ελέγχους στην κοινότητα, καθιστούν τον «αόρατο εχθρό» ορατό, επίσης το απρόβλεπτο όσο το δυνατόν προβλέψιμο και ταυτόχρονα εξασφαλίζει το κατάλληλο πλαίσιο προϋποθέσεων για την λήψη και την εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής).

Ο δείκτης αυτός πρέπει να υπολογίζεται σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ. Μπορεί βέβαια να αποτυπώνει τη φάση εξέλιξης της επιδημίας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, η αξία του όμως και η χρησιμότητά του δεν περιορίζεται στο στενά χρονικά πλαίσια στο τέλος της ημέρας που διανύουμε, μετά τη συλλογή και επεξεργασία των διαθέσιμων δεδομένων.

Τι «τρέχει» με τον ρυθμό αναπαραγωγής του κοροναϊού (Rt);
Ο δείκτης αυτός, μαζί με άλλους δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κάνουν προβλέψεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και κατ' επέκταση, ενημερώνοντας την κυβέρνηση της χώρας, να γίνει η σωστή εκτίμηση του κινδύνου, ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, την κατάλληλη στιγμή, προλαμβάνοντας τις εξελίξεις και όχι ακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας, σε ρόλο ουραγού.

Ο υπολογισμός του σε άμεση και καθημερινή βάση αποκλείει το απότομο και απρόβλεπτο «σκαρφάλωμα» του δείκτη και μειώνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύπτουν από το διαφορετικό χρονισμό της κινητικότητας της πανδημίας και των δικών μας παρατηρήσεων. Δηλαδή το γεγονός ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η εξέλιξη των όσων είχαν προηγηθεί λίγες μέρες ενωρίτερα.

Στην Ελλάδα υπεύθυνος συλλογής πρωτογενών στοιχείων (αριθμό κρουσμάτων, νοσηλευομένων, θανάτων κλπ) και προσδιορισμού του δείκτη Rt είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο ΕΟΔΥ σε επίσημη αναφορά του στις 28 Ιουλίου προσδιόριζε τον δείκτη Rt στην τιμή 0.36 (εξαιρετικά χαμηλή που καταδεικνύει εξαιρετικά χαμηλή διασπορά του ιού).

Ο κος Τσιόδρας, στην τελευταία έκτακτη ενημέρωση του στις 04/08, είχε δηλώσει, ότι ο δείκτης βρίσκεται στη μονάδα, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν ευτυχώς δεν την έχει υπερβεί, γιατί στην περίπτωση αυτή, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές...

 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ