Αλήθεια πως πάμε με το Rt;...

Αποκαλυπτικό ντοκουμέντο - Ερώτηση Σύψα στην Επιτροπή ΕΟΔΥ...
«Καλησπέρα.Έχουμε μήπως κάποια ανανεωμένη εκτίμηση του Rt για τη χώρα μας; Οι εκτιμήσεις σε διάφορα sites του εξωτερικού δεν είναι αξιόπιστες γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τα εισαγώμενα κρούσματα οπότε θα ήταν καλό να έχουμε μια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ αν είναι δυνατόν. Ευχαριστώ. Βάνα Σ»

Αυτό είναι...


το μήνυμα που είχε, το απόγευμα της 29ης Ιουλίου, ως αποδέκτες όλα τα μέλη της επιτροπής των «ειδικών». Η κα Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής του ΕΚΠΑ, αναζητώντας πληροφόρηση σχετικά με την πορεία της χώρας σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να «απαντηθούν» τα εύλογα ερωτήματα που προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα, συνεχή, πρόσφατα δημοσιεύματα του Τvxs.gr, που αναφέρονταν σε στοιχεία ξένων επιδημιολογικών πανεπιστημιακών  Ιδρυμάτων, αποκαλύπτει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο γίνεται από τον ΕΟΔΥ, η επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων, ο προσδιορισμός των σχετικών δεικτών και η αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.


Σε τελική ανάλυση η διαδικασία αυτή, με τα στοιχεία που τη συνοδεύουν, αποτελεί την αποκλειστική  βάση με την οποία η επιτροπή καλείται να καταλήγει κάθε φορά στην εκτίμηση κινδύνου. Με άλλα λόγια από όλα αυτά εξαρτώνται οι τύχες και οι ζωές όλων των Ελλήνων.


Αναλύοντας το λακωνικό σημείωμα της κας Σύψα, προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα:



Αποκαλύπτεται λοιπόν με ποιο τρόπο ο ΕΟΔΥ κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα τους υπολογισμούς:

Με δεδομένα :

1. ότι ο ΕΟΔΥ δεν διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο μαζικών ελέγχων στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να μην ανιχνεύει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, αντιθέτως να περιορίζεται μόνο στην ιχνηλάτηση των επαφών  ολίγων κρουσμάτων που έχουν διαπιστωθεί τυχαία ή έχουν προσέλθει οικειοθελώς προφανώς με συμπτώματα κυρίως στα νοσοκομεία, δηλαδή με δεδομένη την υποδήλωση του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων στην κοινότητα και
2. την υιοθέτηση της καινοφανούς πρακτικής, της συλλήβδην καταμέτρησης εισαγόμενων και εγχώριων κρουσμάτων αλλά και της συλλήβδην καταμέτρησης διαγνωστικών test στις πύλες εισόδου με αυτά στην κοινότητα, βελτιώνει πλασματικά την εικόνα της διασποράς και των τάσεων αυτής αφού εν τοις πράγμασι δεν γίνεται σήμερα επαρκής έλεγχος των κρουσμάτων στην κοινότητα.

Το αποτέλεσμα είναι να βελτιώνεται από τον ΕΟΔΥ, πλασματικά, η διασπορά του ιού και των τάσεων αυτής στην κοινότητα.

Όπως πολύ σωστά έχει σχετικά αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: «Τα εγχώρια και τα εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν δύο διαφορετικές κατηγορίες, με εντελώς διαφορετική δυναμική, γι’ αυτό και δεν πρέπει να προσμετρώνται και να αποδίδονται ως σύνολο».

Το  αποτέλεσμα είναι τα στατιστικά μοντέλα που εκπονούνται από τους «ειδικούς» για τη χώρα μας να στηρίζονται σε εσφαλμένα πρωτογενή δεδομένα, με συνέπεια να μην απεικονίζεται η πραγματικότητα,  να βελτιώνεται πλασματικά η επιδημιολογική εικόνα και εν τέλει να μην δίνεται η δυνατότητα στις αρχές να κάνουν τη σωστή εκτίμηση κινδύνου και τέλος να υπονομεύεται η υγειονομική ασφάλεια τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και των επισκεπτών.

Ωστόσο δεν μπορεί να αφήσει κανείς ασχολίαστη την «άποψη» της κας Σύψα, όταν χαρακτηρίζει τις διεθνείς βάσεις δεδομένων, ως «sites». Η ίδια θα όφειλε να γνωρίζει διαβάζοντας τα δημοσιεύματα του Τvxs.gr, ότι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε δεν προέρχεται από κάποιες ανώνυμες πηγές που κυκλοφορούν γενικά στο διαδίκτυο, αλλά είναι επώνυμα Διεθνή Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, Ιδρύματα στα οποία στηρίζονται Παγκόσμια Οργανισμοί, και που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά:

Να προσφέρουν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής επιτήρησης, του έργου δηλαδή στο οποίον επιδίδονται. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων, τις οποίες η κα Σύψα θα όφειλε να γνωρίζει, ότι αντίθετα από τον ισχυρισμό της ότι «δεν είναι αξιόπιστες», άλλα είναι απόλυτα έγκυρες και σοβαρές.

Όπως φαίνεται, η συνειδητή επιλογή του ΕΟΔΥ και όσων «ειδικών», συμπεριλαμβανομένης και της κας Σύψα, έχουν μέχρι σήμερα συναινέσει στη διαδικασία που ακολουθείται, με τη συλλήβδην καταμέτρηση εισαγόμενων και εγχώριων κρουσμάτων αλλά και με τη συλλήβδην καταμέτρηση διαγνωστικών test στις πύλες εισόδου με αυτά στην κοινότητα, διαδικασία πρωτοφανή για τη καθιερωμένη επιδημιολογική πρακτική, είναι αυτή που αντί να χαρακτηρίζεται η ίδια για αναξιοπιστία, θέτει εν αμφιβόλω τα ευαίσθητα, για τη διεθνή κοινότητα, αποτελέσματα διεθνών οργανισμών, που αντλούν δεδομένα από τα στοιχεία με τα οποία τους τροφοδοτεί ο ίδιος ο ΕΟΔΥ, αλλά ωστόσο τα επεξεργάζονται με τρόπο που επιτάσσει η επιστήμη και η διεθνής πρακτική.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Θανάση Παπαγεωργίου, πατήστε ΕΔΩ...