Κοντά σε συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για ΑΟΖ...

Στο Κάιρο αιφνιδίως ο Δένδιας...

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών με στόχο να μπουν οι τελευταίες πινελιές για μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν...

επαφές τις τελευταίες ημέρες, ενώ χθες είχαμε ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.

Ο Νίκος Δένδιας μετέβη στο Κάιρο για να έχει συζητήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και μόνο μερικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.

 Δεν αποκλείεται η συμφωνία για την ΑΟΖ να υπογραφεί τις επόμενες ώρες.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ, ενώ, εφόσον ολοκληρωθεί, θα βάλει δύσκολα σε Τουρκία και Λιβύη, καθώς θα ακυρώνει το παράνομο μνημόνιο που έχουν υπογράψει εδώ και μήνες οι δύο χώρες.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε μεταβεί εκ νέου στο Κάιρο με στόχο να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Διερευνητικές επαφές, διάλογος και στο βάθος… Χάγη

Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία «πρόβλημα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ και τόνισε ότι εάν δεν βρεθεί δίαυλος για διάλογο και συμφωνία τότε μπορεί οι δύο χώρες να οδηγηθούν στο δικαστήριο της Χάγης.

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές, έχει επιλεγεί ο επικεφαλής της ομάδας, που είναι ο κ. Αποστολίδης ο οποίος έχει παίξει αυτό το ρόλο με επιτυχία σε προηγούμενο διάστημα και αναμένουμε από την Τουρκία, αν αυτά που λέει τα εννοεί, να προχωρήσουμε ακόμη και μέσα στον Αύγουστο στις διερευνητικές επαφές».

Για τον χρόνο έναρξης των επαφών σημείωσε ότι ο χρόνος εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, «εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρξει αυτή η έμπρακτη αποκλιμάκωση, με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο» είπε.