Ο Μητσοτάκης, το νέο διάγγελμα και ο βοσκός...

Στέλιος Κούλογλου

Την περίοδο της καραντίνας ο κ. Μητσοτάκης έσπασε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ διαγγελμάτων, μερικά από τα οποία δεν είχαν και μεγάλο νόημα. Χθες (Τετάρτη) ήταν ίσως κατάλληλη στιγμή για μια τηλεοπτική παρέμβαση, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού απογειώθηκαν. Αλλά ο...

πρωθυπουργός προτίμησε να κάνει ένα διάγγελμα για τα ελληνοτουρκικά. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα αρνητικό αν έλεγε κάτι. Αλλά καινούργιο, δεν είπε τίποτα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις προσκλήσεις για διάλογο προς την Τουρκία, υποστήριξε την νομιμότητα της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και κατέληξε με την προειδοποίηση: «Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη».

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά έλειψαν τα αναρίθμητα εγώ των διαγγελμάτων επί πανδημίας, δεδομένου ότι στα ελληνοτουρκικά ο Μωυσής τα έχει βρει μπαστούνια. Μετά τις ΗΠΑ που έχουν υιοθετήσει τις τουρκικές θέσεις περί αμφισβητούμενων περιοχών, πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αν η κυβέρνηση τις προτείνει, κίνηση για την οποία δεν μας διαφώτισε ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Η Γερμανία, που προσπάθησε να παίξει μεσολαβητικό ρόλο, παρουσιάζεται πολύ εκνευρισμένη μετά την ελληνο- αιγυπτιακή  συμφωνία για την ΑΟΖ. «Κακοδιάθετο» είναι το Βερολίνο σε ό,τι αφορά τη σύμβαση Αθήνας-Καΐρου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών, σημείωνε το σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle,  προσθέτοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση από την πλευρά της ελληνικής».

«Σε αντίθεση με τη δράση που είχε αναπτύξει πριν τρεις εβδομάδες για να αποφευχθεί τότε θερμό επεισόδιο,-συνέχιζε το ρεπορτάζ- αυτή τη φορά το Βερολίνο επιδεικνύει συγκρατημένη στάση αναφορικά με την παροχή στήριξης προς την Ελλάδα. Όχι μόνο οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά και προηγουμένως η επιλογή της χρονικής στιγμής για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ δυσκόλεψαν το διαμεσολαβητικό ρόλο που είχε αναλάβει η Γερμανία μετά από παράκληση της Αθήνας και της Άγκυρας».

Με λίγα λόγια, μετά και την ματαίωση της συμφωνίας με τον πρόεδρο Μακρόν για την αγορά των γαλλικών φρεγατών, η Αθήνα έχει μείνει χωρίς συμμάχους που να κάνουν κάτι παραπάνω από φραστικές διακηρύξεις συμπάθειας και προτροπές για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Επί της ουσίας,  η πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι τα τουρκικά πλοία δεν κάνουν έρευνες επειδή στη περιοχή τα πλοία κάνουν θόρυβο! Ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» συνόψιζε τη θλιβερή νεοδημοκρατική θέση καταλήγοντας: « Ως γνωστόν, τέτοιου είδους έρευνες γίνονται μέσω της εκπομπής ραδιομηνυμάτων, με τη χρήση των καλωδίων, προς τον βυθό. Αυτά τα μηνύματα είναι, που όπως λέγεται, δεν είναι δυνατόν να ληφθούν εξαιτίας του θορύβου από τις μηχανές των πολλών πλοίων που βρίσκονται στο σημείο. Εξάλλου στόχος της Αθήνας είναι να αποτρέψει τις έρευνες και όχι να προκαλέσει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση».

Αν όμως δεν παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αφού δεν γίνονται έρευνες λόγω του θορύβου, προς τι οι προσφυγές στην ΕΕ και τα διαγγέλματα; Η τηλεοπτική πρωθυπουργική ατάκα ότι «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη» μπορεί να ήταν  η κατάλληλη πάσα για τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που έσπευσαν να την υιοθετήσουν για τίτλο των σχετικών ρεπορτάζ. Αλλά η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι ούτε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε οι δικαιολογημένες ανησυχίες των πολιτών προσφέρονται για φθηνά επικοινωνιακά κόλπα.

«Αν λοιπόν η μεσολάβηση της Γερμανίας δεν επαναφέρει την Άγκυρα στις διαπραγματεύσεις», κατέληγε το ρεπορτάζ του γερμανικού ραδιοφώνου, «πιθανότατα το αργότερο στο δεύτερο ήμισυ του Σεπτέμβρη θα δούμε νέες NAVTEX, αυτή την φορά ακόμη και νότια της Κρήτης». Τι θα κάνει τότε ο κ. Μητσοτάκης; Θα αναπτύξει τη στρατηγική του..θορύβου; Με τα πολλά διαγγέλματα, το έδειξε και η αναζωπύρωση της πανδημίας, κινδυνεύει να έχει την τύχη του βοσκού, που όταν ήρθε πράγματι ο λύκος κανείς δεν του έδωσε σημασία...

Σκίτσο: Γιάννης Δερμεντζόγλου

tvxs.gr