Οι Τούρκοι κρύβουν χρυσό και δολάρια κάτω από τα στρώματα...

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση για την τουρκική λίρα καθώς μέρα με την ημέρα κατρακυλάει και άλλο απέναντι στα ισχυρά νομίσματα του πλανήτη. Μπορεί ο Ερντογάν να θέλει να καταστήσει την Τουρκία ισχυρό περιφερειακό παίκτη όμως οι...

Τούρκοι πολίτες βλέπουν ότι συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με εισαγωγές να είναι κάθε ημέρα και πιο ακριβό.

Μόλις χθες ένα ευρώ αγόραζε 8,8 λίρες όταν πριν ακριβώς ένα χρόνο η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με το νόμισμα της γείτονος να ήταν στις 6,26 λίρες. Τόσο απέναντι στο ευρώ όσο και απέναντι στο δολάριο η τουρκική λίρα αυτές τις ημέρες καταγράφει ιστορικά χαμηλά αντικατοπτρίζοντας την δεινή θέση στην οποία έχει έρθει η χώρα από την αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική αλλά και τις επιπτώσεις την πανδημίας του κορονοϊού.

Ο δρόμος προς την κόλαση

Τον μεσότιτλο αυτό επέλεξε χθες η Deutsche Welle για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, στο άρθρο της "γιατί η τουρκική λίρα είναι σε ελεύθερη πτώση". Το γερμανικό πρακτορείο παρομοιάζει την κατάσταση σαν αυτή μίας συνεχούς αιμορραγίας όπου η κεντρική τράπεζα ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για να την σταματήσει χωρίς όμως επιτυχία και με τα αποθέματα της σε "φιάλες" να εξαντλούνται.

Το χειρότερο είναι ότι στην προσπάθεια να κρατήσει την αιμοραγική λίρα ζωντανή κατέφυγε σε δανεισμό από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας οδηγούμενη να χρωστάει στο τραπεζικό σύστημα της χώρας περισσότερα δολάρια από ότι έχει στα ταμεία της.

Το κοκτέιλ γίνεται ακόμη χειρότερο καθώς στην χώρα, που επίσης ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο, στα ταμεία μπήκαν πολύ λιγότερα δολάρια και ευρώ από ότι αναμένονταν. Ίδια η εικόνα και από τις εξαγωγές. Μπορεί η υπουργός εμπορίου να πανηγύρισε ότι ο Ιούλιος ήταν μήνας ρεκόρ για τις εξαγωγές φέτος, πέρασε όμως στα ψηλά ότι οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 5,8% σε σχέση με πέρυσι τον Ιούλιο, και πως να μην είναι όταν το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώνεται εξαιτίας του κορονοϊού.

5.000 τόνοι χρυσού κάτω από τα στρώματα των Τούρκων

Ας πιάσουμε πάλι λίγο το νήμα με τις ισοτιμίες, αυτή την φορά όμως με το δολάριο. Πριν από δέκα ακριβώς χρόνια ένα δολάριο ΗΠΑ αγόραζε μόλις 1,44 λίρες Τουρκίας, χθες η σχέση αυτή ήταν στις 7,37 λίρες με τους Τούρκους να φοβούνται ακόμη και για βίαιη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος τις επόμενες μέρες ή και την επιβολή capital controls μίας και ο Ερντογάν έχει καλέσει σύσκεψη με για την οικονομία τις επόμενες μέρες χωρίς κανείς να ξέρει τι έχει στο μυαλό του.

Με το κλίμα να διαμορφώνεται κάπως έτσι οι Τούρκοι πολίτες επισκέπτονται μαζικά το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης για να αγοράσουν χρυσό. Σύμφωνα με το Reuters οι επενδύσεις των γειτόνων σε χρυσό και δολάρια αυξήθηκαν κατά 15 δισ. δολάρια μόνο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής πρόεδρος των καταστημάτων που εμπορεύονται χρυσό στην Κωνσταντινούπολη, Μεχμέτ Αλί Γιλντιριμτούρκ, οι Τούρκοι φέρεται να κατέχουν πάνω από 5.000 τόνους χρυσού "κάτω από το στρώμα", ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να πουλήσουν αυτοκίνητα ή και σπίτια για να αγοράσουν χρυσό ή δολάρια...

news247.gr