Η πολιτική των "κόκκινων γραμμών"...

Νέο μήνυμα Μακρόν κατά Ερντογάν.
 Το τελεσίγραφο Ζοζέπ Μπροέλ και οι δηλώσεις Δένδια...
Νέες δηλώσεις Μακρόν κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε αποψε ότι η Γαλλία σκληραίνει τη στάση της με...

φόντο τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις», τόνισε.

«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική "κόκκινων γραμμών". Την εφάρμοσα στη Συρία», προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.


Το τελεσίγραφο

Τελεσίγραφο ενός μήνα επέδωσε στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει μία «ευκαιρία για την διπλωματία», πρoτού οι 27 επιβάλλουν κυρώσεις στην Άγκυρα που θα πλήξουν την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία.

Έπειτα από δύο ημέρες κατά τις οποίες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκ του σύνεγγυς τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στη γειτονιά της, από τον Λίβανο, τη Λευκορωσία, το Μάλι και φυσικά μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών - μελών της ΕΕ, ήτοι Ελλάδος και Κύπρου, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να ορίσει για πρώτη φορά τις κυρώσεις που θα υποστεί η Άγκυρα εάν δεν υποχωρήσει από τις παράνομες δραστηριότητές της στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ και de facto Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπροέλ η ΕΕ οριστικοποιεί τον κατάλογο των κυρώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων σε φυσικά πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Την καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε αυτές τις έρευνες στα ύδατα της Ελλάδος και της Κύπρου. Την επιβολή κυρώσεων σε πωλήσεις, προμήθεια, εισαγωγή και εξαγωγή υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την απαγόρευση δανεισμού σε τουρκικές εταιρείες και βιομηχανίες από κρατικά πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ και τη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για την Τουρκία.

Tι είπε ο Δένδιας

Tην ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος. «Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Ερωτηθείς σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

nonews-news.com/2020/08/blog-post_6759.html