Οσμή σκανδάλου με τις υφασμάτινες μάσκες στα σχολεία...

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την προμήθεια των μασκών που θα χρησιμοποιηθούν στα σχολεία της χώρας, η οποία παραμένει άγνωστη λίγες μέρες πριν...την έναρξη του σχολικού έτους.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που συσχετίζουν το ζήτημα με την επιμονή της κυβέρνησης να είναι...
υποχρεωτική η μάσκα για μαθητές Δημοτικού σε αντίθεση με τις σοβαρές επιφυλάξεις που εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για παιδιά κάτω των 11 ετών.

Τα ερωτηματικά πυροδοτεί η  δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη ότι θα απαιτηθούν 4 εκατ. μάσκες  για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολείων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί με τιμή που κυμαίνεται στα 4,5 ευρώ ανά τεμάχιο, μέσα στις επόμενες 10 μέρες πριν την -υποθετική- έναρξη των σχολείων.

Με ένα απλό πολλαπλασιασμό αυτό σημαίνει ότι τα 6,2 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το ΥΠΕΣ δεν φτάνουν ούτε για τις μισές καθώς θα απαιτηθούν 18. εκατ. ευρώ.

Χαμηλές προδιαγραφές - Υψηλότατες τιμές

Ως τιμή τα 4,5 ευρώ μοιάζουν τεράστιο ποσό. Οι υφασμάτινες μάσκες έχουν λιανική τιμή που ξεκινά από το 1 ευρώ. Από την άλλη, τα περισσότερα ερωτηματικά προκαλεί η προδιαγραφή που θέτει το Υπουργείο Παιδείας, η οποία είναι ιδιαίτερα γενικόλογη και δεν δικαιολογεί την υπέρογκη τιμή. Άλλωστε, υγειονομικές πηγές, αναφέρουν ότι υφασμάτινες πιστοποιημένες μάσκες δεν υπάρχουν, παρά μόνο οι χειρουργικές ενώ οι προδιαγραφές του Υπουργείου, σαφώς και περιγράφουν κοινές βαμβακερές μάσκες του εμπορίου.

Ακόμη πιο σοβαρό ερώτημα είναι ποιος προμηθευτής μπορεί να παράξει ένα τέτοιο αριθμό μασκών, με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά - ακόμη και με σχέδια για τους μικρούς μαθητές- μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εκτός αν εμφανιστούν συγκεκριμένοι προμηθευτές με ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μάσκων σε αυτές τις υπερβολικές τιμές, δίνοντας τροφή στα σενάρια της "προεπιλογής" ημετέρων που θα εκμεταλλευτούν την περίσταση.

Οι προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας

1. Καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης >180 TC
2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να
χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων.
3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της μάσκας. Είναι σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες κλπ.
4. Διαστάσεις: για ηλικίες 4-10 ετών 12Χ20 εκατοστά περίπου
5. Ηλικίες > 10 ετών αρχικές διαστάσεις 15Χ25 εκατοστά περίπου
6. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.
7. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη
8. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για την συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

Το γνωστό «επιτελικό μπάχαλο» της πανδημίας

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από την απόλυτη έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού με ενέργειες της "τελευταίας στιγμής" καθώς Κυβέρνηση - ΚΕΔΕ - Δήμοι δεν γνωρίζουν ακόμη αν οι προμήθειες θα γίνουν κατά τόπους ή κεντρικά ενώ κάποιοι Δήμοι ξεκίνησαν μόνοι τους διαδικασίες αγοράς ώστε να είναι έγκαιρα έτοιμοι στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αλλωστε, μέχρι πριν τέσσερις μέρες, το Υπουργείο υποστήριζε ότι δεν θα χορηγήσει μάσκες, μέχρι τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να "αδειάσει" τους πάντες, μετά την πρωτοβουλία αριστερών Δήμων να αγοράσουν μάσκες για τους μαθητές...

Θοδωρής Καραγιαννίδης

tvxs.gr