Τέσσερις ημέρες διορία για την απόδοση ευθυνών για τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό.

 Ρόλο οργανωτή αναλαμβάνει ο Εμανουέλ Μακρόν...

Ταχεία ολοκλήρωση των ερευνών για την εθνική τραγωδία επιδιώκουν οι αρχές του Λιβάνου τη στιγμή που θεριεύει η οργή των πολιτών στη χώρα.

Οι...

αρμόδιοι έδωσαν τέσσερις ημέρες διορία στην «επιτροπή έρευνας» προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την φονική έκρηξη που ισοπέδωσε το μισό κομμάτι της πρωτεύουσας.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Advertisement
«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.

Χθες, το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου αποφάσισε να κηρύξει τη Βηρυτό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόλις μια ημέρα μετά την ισχυρή έκρηξη που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες ακόμα, ισοπεδώνοντας ταυτόχρονα μεγάλο κομμάτι της πόλης.

Επίσης, αποφασίστηκε να τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό όλοι οι αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014.

Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, χθες, προσθέτουν οι πηγές

Ρόλο οργανωτή αναλαμβάνει ο Εμανουέλ Μακρόν

Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου κατέφτασε ο Γάλλος πρόεδρος, ο πρώτος διεθνής ηγέτης που επισκέπτεται τη χώρα μετά την πανδημία, σε μία κίνηση με ισχυρούς συμβολισμούς για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις επιδιώξεις του ίδιου του Εμ. Μακρόν προς το εσωτερικό του ακροατήριο.

Αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μισέλ Αούν και τους κυριότερους πολιτικούς αξιωματούχους καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Στις πρώτες του δηλώσεις από τη Βηρυτό ανέφερε ότι θέλει να οργανώσει τη διεθνή βοήθεια προς τη χώρα.

«Θα βοηθήσουμε να οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες επιπλέον υποστήριξη σε γαλλικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μακρόν, τον οποίο υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ο πρόεδρος Μισέλ Αούν.

Η Γαλλία έχει ήδη στείλει διασώστες και φάρμακα

«Σήμερα, η προτεραιότητα είναι η βοήθεια, η υποστήριξη στον πληθυσμό χωρίς όρους. Όμως υπάρχει η απαίτηση την οποία κομίζει η Γαλλία εδώ και μήνες, χρόνια, για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, αναφέροντας κυρίως τον τομέα του ηλεκτρισμού.

«Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνουν, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται», προειδοποίησε.

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να έχει «έναν διάλογο αλήθειας» με τους Λιβανέζους αξιωματούχους, «καθώς πέρα από την έκρηξη, γνωρίζουμε πως η κρίση εδώ είναι σοβαρή, ενέχει μια ιστορική ευθύνη των ηγετών που βρίσκονται εδώ».