Εξώδικο κατά Σταϊκούρα...

Στο στόχαστρο 26 αδιόριστων εν ενεργεία δικηγόρων, επιτυχόντων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) σε πρόσφατο διαγωνισμό, βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο...

τελευταίος, μέσα σε ένα βράδυ, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» («Αιφνίδιος αποκλεισμός επιτυχόντων με υπογραφή Σταϊκούρα», 27/7/2020), αιφνιδιαστικά και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, άλλαξε προηγούμενη δική του φετινή απόφαση σχετικά με την παράταση ισχύος του πίνακα επιτυχόντων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αποτέλεσμα της απόφασης του υπουργού είναι σήμερα δεκάδες επιτυχόντες του πολύ απαιτητικού διαγωνισμού, οι οποίοι περίμεναν χρόνια μέχρι να δώσουν τις εξετάσεις, να βρίσκονται στον αέρα καθώς ο χρόνος παράτασης του πίνακα επιτυχόντων συντμήθηκε ασφυκτικά από τις 12 Απριλίου του 2021, που θα έπρεπε να είναι κανονικά, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Στις 17 Αυγούστου 2020, οι 26 αδιόριστοι νομικοί, εκπροσωπούμενοι από τον καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθήνας Πάνο Λαζαράτο, έστειλαν ομαδικό εξώδικο προς το Ελληνικό Δημόσιο, που εκπροσωπείται με τη σειρά του από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών. Οι δικηγόροι, ηλικίας 25-40 ετών, θεωρούν ότι με την επίμαχη απόφαση καταργείται η αρχή της ισότητας και οι ίδιοι υφίστανται άμεση και ευθεία βλάβη καθώς ματαιώνεται ο διορισμός τους παρά την επιτυχία τους. Οπως αναφέρουν, η απόφαση «ακυρώνει έναν αγώνα ζωής και θυσίες πολλών ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις ζωές μας και καθιστώντας αβέβαιο το επαγγελματικό και οικονομικό μας μέλλον».

Το εντυπωσιακό είναι πως με την απόφαση Σταϊκούρα καθίσταται πρακτικά ανέφικτο να ολοκληρωθεί οποιοσδήποτε νέος διορισμός σε κενή οργανική θέση μέχρι τη θεσπισθείσα καταληκτική ημερομηνία και ενώ ήδη υφίστανται συνολικά 13 κενές οργανικές θέσεις λειτουργών του ΝΣΚ (4 λόγω συνταξιοδότησης, 3 θέσεις νομικών συμβούλων και 1 αντιπροέδρου, 9 οργανικές θέσεις που κατανέμονται ως εξής: έξι θέσεις στα Γραφεία Νομικού Συμβούλου του ΝΣΚ στην Προεδρία της Κυβέρνησης και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τρεις θέσεις λειτουργών ΝΣΚ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επιπλέον επίκειται η σύσταση 27 νέων οργανικών θέσεων λειτουργών ΝΣΚ στον ΕΦΚΑ, παρότι το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως από το υπουργείο Οικονομικών μπαίνουν εμπόδια στο υπουργείο Εργασίας για το άνοιγμα των συγκεκριμένων θέσεων στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο διορισμός των επιτυχόντων.

Στην ανάγκη, εξάλλου, για «ενίσχυση των γραφείων του ΝΣΚ που χειρίζονται υποθέσεις με άμεσο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του κράτους και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης» έγινε αναφορά και στη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννη-Κωνσταντίνου Χαλκιά, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13.5.2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. εξακολουθούν να θεωρούν ακατανόητη την απόφαση του Χρ. Σταϊκούρα, ενώ το θέμα έχει έρθει και στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτίνας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Η υπόθεση αφήνει σκιές ως προς τον έλεγχο των διορισμών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς ο υπουργός φαίνεται να προσανατολίζεται σε διενέργεια νέου διαγωνισμού, ενώ ο προηγούμενος είχε διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πέντε χρόνια μετά τον τελευταίο διαγωνισμό.

Σημειώνεται πως για την επιτυχία στον διαγωνισμό λαμβάνεται υπόψη κατά 50% ο βαθμός στις γραπτές εξετάσεις και κατά 50% η προφορική αξιολόγηση. Υπογραμμίζεται πως η ισχύς σε άλλους πίνακες επιτυχόντων αντίστοιχων διαγωνισμών στο Δημόσιο έχει παραταθεί έως και 5 χρόνια, καθώς αποτελεί μακροχρόνια πρακτική της διοίκησης η παράταση σε πίνακες επιτυχόντων διαγωνισμών.

Οι νομικοί, μετά το εξώδικο και αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, προτίθενται να προχωρήσουν σε άσκηση αγωγής, αξιώνοντας εύλογη χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη συνεπεία, όπως υποστηρίζουν, «των παράνομων ενεργειών και παραλείψεων του Ελληνικού Δημοσίου, και ιδίως ως προς την προσβολή της προσωπικότητας και του κύρους μας ως επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΝΣΚ εκ της προαναφερόμενης αντισυνταγματικής δυσμενούς διάκρισης σε βάρος μας».

Επιπλέον προσανατολίζονται σε άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά της παράλειψης έκδοσης απόφασης διορισμού τους στις ήδη υφιστάμενες 13 κενές οργανικές θέσεις λειτουργών του ΝΣΚ και σε όσες τυχόν επιπροσθέτως δημιουργηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Τέλος, όπως αναφέρουν στο εξώδικο, θα προχωρήσουν και σε άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά της νέας προκήρυξης του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεθοδεύεται η νομοθέτηση αλλαγής του καθεστώτος του εισαγωγικού διαγωνισμού στο ΝΣΚ (σ.σ. βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου δεν είναι τακτικός), ώστε να γίνεται ανά διετία, χωρίς να ληφθεί πρόνοια για τους επιτυχόντες του τελευταίου πίνακα.

Ο υπουργός Οικονομικών καλείται πλέον να απαντήσει για ποιον λόγο προχωρά και εμμένει στη συγκεκριμένη απόφαση. Απόφαση η οποία όχι μόνο φαίνεται πως παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της καλής νομοθέτησης και του κράτους δικαίου, όπως τις αρχές της ασφάλειας του δικαίου, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, την αρχή της ισότητας και την αρχή της χρηστής διοίκησης, αλλά κυρίως δημιουργεί εύλογες απορίες για το αν υπάρχουν σχέδια ελέγχου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των λειτουργών του από την κυβέρνηση...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr