Ο ανασχηματισμός που δεν έγινε...

Κυβέρνηση που δεν έχει πετύχει δεν την αλλάζεις...

Η «βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος» για κυβερνητικές πηγές είναι η «έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον...
πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις».



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ευχαριστημένος από τον «έναν χρόνο έντονης και αποδοτικής λειτουργίας» και έτσι δεν έκανε ανασχηματισμό, αλλά ως καλός προπονητής συμπλήρωσε ορισμένα κενά με «διορθώσεις» όπως ο ζωγράφος που θαυμάζει τον πίνακά του και τον …τελειοποιεί με τρεις νέους αναπληρωτές στα παραγωγικά υπουργεία με θέμα κυρίως την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη.

«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Σήμερα καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στη κυβέρνησή του να κάνει», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά από τρεις προαναγγελίες ανασχηματισμών, που εντέλει ματαιώθηκαν, σήμερα αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη». «Αφού δεν μπορεί να τον διώξει, τουλάχιστον μπόρεσε να του πάρει τις αρμοδιότητες, αφήνοντάς τον να παριστάνει τον υπουργό».

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός «επιβράβευσε τόσο τον κ. Πέτσα και τη λίστα του, τον κ. Θεοχάρη που τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό, αλλά και τον κ. Βρούτση του σκανδάλου της ψευτοκατάρτισης».

«Η πολιτική κατεύθυνση, ωστόσο, που σηματοδοτεί, τόσο η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη όσο και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου, προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα, δείχνουν την στόχευση του κ. Μητσοτάκη για το άμεσο μέλλον».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως όχι μόνο δεν αισθάνθηκε μειωμένος από τον ανασχηματισμό, αλλά εμφανίστηκε στην ορκωμοσία χαρούμενος και ικανοποιημένος από την «προαγωγή» του μέχρι πρότινος Υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση.

Ο διορθωτικός ανασχηματισμός φαίνεται πως έγινε για να μπει στην κυβέρνηση ο βουλευτής Κορινθίας Ταγαράς και να αναλάβει η Ζωή Ράπτη υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητα την… ψυχική υγεία -μία βουλευτής που συνδέεται με φιλία με την Μαρέβα Μητσοτάκη. Ή για να απομακρυνεί ο γενικός γραμματέας -που κατηγορήθηκε ως υμνητής της Χούντας- Κων. Λούλης.

Για το Antinews ο μη ανασχηματισμός έδειξε έναν «αδύναμο πρωθυπουργό που παριστάνει τον ηγέτη»:

«Την πλήρη αδυναμία του Μητσοτάκη αποδεικνύει η ακύρωση του ριζικού ανασχηματισμού που ορεγόταν, προφανώς για να αποφύγει τις αντιδράσεις από τους βαρόνους της ΝΔ (βλέπε Σαμαρά) που του είχαν διαμηνύσει να μην τολμήσει να βγάλει από την κυβέρνηση τους δικούς τους ανθρώπους.

Έτσι αρκέστηκε στην τοποθέτηση δικών του «ταμιών» για ευνόητους λόγους που θα διαχειριστούν τα κεκαλυμμένα νέα μνημόνια που αναμένονται από τις Βρυξέλλες.».

Η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση, σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι προφανές ότι βγάζει τον Άδωνι Γεωργιάδη από το κάδρο αφήνοντάς τον ‘κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «να παριστάνει τον υπουργό.

Ο Πάνος Τσακλόγλου εκφράζει ένα άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, αλλά η ουσία του ανασχηματισμού είναι η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη που έσπευσε στις πρώτες δηλώσεις του να πει πως «τα χρήματα που θα απορροφήσουμε θα φέρουν μεγάλες επενδύσεις”.

Είναι αυτός που θα διαχειριστεί το πακέτο των 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ωστόσο διευκρίνισε πως «το ποιοι και πόσοι φόροι θα μειωθούν θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα”.

Ούτε ο Θεοχάρης και ο Βρούτσης έφυγαν, ούτε ο Πέτσας μετακινήθηκε, όπως ήθελαν πολλά δημοσιεύματα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης πράγματι σχεδίαζε έναν ανασχηματισμό που είχε προαναγγελθεί από μήνες, αλλά προτίμησε να μην τον κάνει.

Οι «διορθώσεις» όμως στον τομέα της Οικονομίας και το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να είναι μια έμμεση αποδοχή πως η κυβέρνηση δεν πάει καλά σ΄αυτούς τους τομείς και ο κορονοϊός δεν μπορεί για πάντα να καλύπτει το ότι αυτή η κυβέρνηση υποσχέθηκε ανάπτυξη και φέρνει φτώχεια.

Αν είναι πράγματι δέσμιος των «βαρώνων» τότε μια σύγκρουση αναβλήθηκε και ο Μητσοτάκης ανέλαβε ο ίδιος να εισπράξει την φθορά από λάθη, παραλείψεις και ανικανότητα υπουργών του.

Προφανώς ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, αλλά πρέπει το επόμενο διάστημα να δείξει και τι ακριβώς έχει πετύχει...

Νίκος Λακόπουλος

Πηγή:anoixtoparathyro.gr