Oruc Reis: Το μοιραίο λάθος της Τουρκίας

Τι ακριβώς έγινε; Η Aγκυρα έχει φτιάξει μία… λυκοφιλία με την Μόσχα, βοηθώντας την Ρωσία να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο ή ακόμα και να βρει πρόσβαση στην Μεσόγειο.
Ομως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό την πίεση των εσωτερικών εχθρών του, φαίνεται πως έκανε το μεγάλο λάθος....
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητάει με τους Ισραηλινούς για να υπάρξει συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και να περάσει και από το έδαφος της Τουρκίας ο αγωγός Εast Med.

O αγωγός East Med ακυρώνει ουσιαστικά τους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 1 και 2, δίνοντας στην Ευρώπη εναλλακτική επιλογή.

Η Ρωσία, με αυτή την εξέλιξη βλέπει τα συμφέροντά της να θίγονται και η Μόσχα αντιλαμβάνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος, τουλάχιστον σε σχέση με την ορθόδοξη Μόσχα.
Αυτή η εξέλιξη έχει ενοχλήσει το Κρεμλίνο, το οποίο τις τελευταίες μέρες, αν και επίσημα παραμένει αμέτοχο στην κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κλείνει το μάτι στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τις επιτυχίες της Ελλάδα στο πεδίο.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες από την Μόσχα, ήδη η Τουρκία θεωρείται για την Ρωσία «καμένο χαρτί».

«Οι νόμοι του Σύμπαντος είναι τέτοιοι που οποιαδήποτε δράση προκαλεί αντίδραση. Κάτι παρόμοιο φαίνεται τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ενεργός επεκτατική πολιτική της Άγκυρας οδήγησε στη δημιουργία ενός ευρέως διεθνούς αντι-τουρκικού συνασπισμού», ανέφερε ο Ρώσος Αναλυτής Σεργκέι Μαρτζέσκι στο topcor.ru, αποτυπώνοντας σε αυτή του την έκφραση την εικόνα του Κρεμλίνου για την Τουρκία.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους S 400 σε συνάρτηση με τα F 35 που θέλει να πάρει η Τουρκία. Αγορά των F 35 σημαίνει ουσιαστικά και ξεπούλημα των S 400 και της ρωσικής τεχνογνωσίας στην Δύση. Και αυτό το ξέρει καλά η Μόσχα.