Αφήστε την Κεραμέως να πει τη σωστή γραμμή...

 Όσες φορές και αν ρωτήθηκε, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης: «πως θα τα βγάλουν πέρα οικογένειες με παιδιά, αν πρέπει να αγοράσουν και μάσκες;». Η υπουργός ήταν κατηγορηματική: «η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα και την καθεμία από μας» και «επαφίεται στην ατομική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς».

Η κυρία Κεραμέως προφανώς δεν...

είχε βγάλει την απάντηση από το κεφάλι της. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, όταν τέθηκε το θέμα της μάσκας στα σχολεία, ήταν η αυθεντική. Δεν έχει σημασία ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα μοιράσει μάσκες δωρεάν σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές, όπως έχει κάνει άλλωστε για ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού και η γαλλική.

Όπως ακριβώς δεν έχει σημασία, για το Μέγαρο Μαξίμου, ότι έχει πάρει τα πιο τσιγκούνικα μέτρα στην Ευρώπη, για την ανακούφιση των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων με την πανδημία. Ούτε ότι με τα 20 εκατ που δόθηκαν στα ΜΜΕ, θα μπορούσαν να αγοραστούν περίπου 67 εκατομμύρια μάσκες, να έχουν οι μαθητές μέχρι το 2030.

Αυτή είναι η πεμπτουσία του νεοφιλελευθερισμού. Είναι προσωπικό το θέμα της προφύλαξης των ατόμων, όχι των πολιτών μιας δημοκρατίας. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης που λέει και η Κεραμέως, το βίντεο είναι αποκαλυπτικό. Όχι ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους μαθητές ή τους φτωχούς. Όποιος και όποια έχει λεφτά να επιβιώσει ή να αγοράσει μάσκα, καλώς. Οι άλλοι ας πεθάνουν.

Φαντάζεται κανείς με τι πόνο καρδιάς ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αλλλάξει θέση, μετά τις αντιδράσεις, υποσχόμενος στα παιδιά των ιθαγενών και στους δασκάλους τους δωρεάν μάσκες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να δώσει υποσχέσεις και για το εμβόλιο που βέβαια «δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας», διορθώνοντας με την ευκαιρία τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Κικίλια, που είχε υποσχεθεί στο πόπολο εμβόλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Όταν λοιπόν θα το έχουμε, «θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες». Προσοχή όχι σε όσους δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία ή δεν θα έχουν λεφτά να το αγοράσουν, αλλά με τον τρόπο του Ντόναλτ Τραμπ: που έδωσε από 1000 $ και στον άνεργο Αμερικανό και στον Μπιλ Γκέιτς, για να μην μείνει παραπονεμένος.


Η κυβέρνηση της ΝΔ υποχώρησε, αλλά αν προσθέσουμε στον αρχικό κυνισμό της υπουργού Παιδείας και -φυσικά- Θρησκευμάτων τη διαφθορά, που συνεχίζεται ακάθεκτη με τις απευθείας αναθέσεις, καθώς και τη συμμετοχή του υφυπουργού Άμυνας στις εκδηλώσεις κατά των κομουνιστοσυμμοριτών(!) συμπληρώνεται το παζλ του «εθνικού νεοφιλελευθερισμού» μας. Ένα μείγμα ακροδεξιάς απανθρωπιάς και ξεδιαντροπιάς, που θα ζήλευε και ο Στιβ Μπάνον, ο αρχιτέκτονας της νίκης του Τραμπ που αφέθηκε ελεύθερος χθες, με 5 εκατ $ εγγύηση. Μην πυροβολείτε λοιπόν την Κεραμέως που δήλωνε άλλα από τον Θεοδωρικάκο και τον Μητσοτάκη: αυτή έλεγε τη σωστή γραμμή.

 Στέλιος Κούλογλου

tvxs.gr