Περίπατο ... οι «προσδοκίες» του Μεγάλου Περιπάτου...

Αύξηση 50% των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας...

Περίπατο ... πήγαν οι μεγάλες προσδοκίες, που είχαν καλλιεργηθεί από τους εμπνευστές του Μεγάλου Περιπάτου για απελευθέρωση χώρου προς όφελος πεζών και ποδηλάτων, καθώς σε αυτή τη φάση...

δίνεται μια επιπλέον λωρίδα για τα αυτοκίνητα στην Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το Έθνος, η απόφαση που ελήφθη εµφανίστηκε αφενός ως αποτέλεσµα πολιτικής συνεννόησης προκειµένου να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο µε τη σύµπραξη του Παύλου Γερουλάνου, αφετέρου ως µια ακόµη πειραµατική εφαρµογή που µπορεί να οδηγήσει σε χρήσιµα συµπεράσµατα για το συνολικότερο σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο νέος προσωρινός ανασχεδιασµός της Πανεπιστηµίου δεν έκανε καθόλου ευτυχείς τους µελετητές που στήριξαν τα αρχικά µέτρα, καθώς µέσα στην Επιτροπή ∆ιαβούλευσης αναφέρουν ότι το διάστηµα που µεσολάβησε δεν είναι επαρκές για να εξαχθούν ασφαλή συµπεράσµατα.

Με την επίκληση της πανδηµίας ελήφθησαν σε χρόνους-ρεκόρ τον περασµένο Μάιο οι αποφάσεις τόσο για την υλοποίηση των πιλοτικών σχεδιασµών όσο και για τις σχετικές προµήθειες που κόστισαν 2 εκατ. ευρώ.


Τότε ήταν η ανάγκη να δηµιουργηθεί µεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας για τους πεζούς καθώς τα οχήµατα κυκλοφορούσαν λιγότερο. Τώρα είναι η µεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας των οχηµάτων που παρατηρείται, σύµφωνα µε τους µελετητές, µετά τον Ιούλιο, η οποία πλησιάζει το 50%.

Σύµφωνα µε τον καθηγητή Γιαννή, η κυκλοφορία, που ήταν τον Μάιο στο 80% σε σχέση µε έναν χρόνο πριν, τον Ιούλιο έφθασε στο 115%. Σε αυτό, όµως, συνετέλεσε, κατά τον κ. Γιαννή, η αύξηση των κρουσµάτων που άρχισε να παρατηρείται µετά την 1η Ιουλίου και η σχετική ανησυχία που προέκυψε. Η ανατροπή αυτή, σύµφωνα µε τον καθηγητή, δεν ήταν αναµενόµενη. Πάντως, ο ίδιος επισηµαίνει ότι οι παρεµβάσεις που έγιναν µέσω του πρότζεκτ Μεγάλος Περίπατος έχουν ήδη και ευεργετικές επιπτώσεις, καθώς η κυκλοφορία των πεζών σε διάφορα σηµεία του κέντρου έχει αυξηθεί κατά 30%, στην Πανεπιστηµίου δε έως και κατά 35%. Είναι πιθανόν, πάντως, αυτή η αύξηση να µην είναι τόσο αποτέλεσµα των µέτρων υπέρ των πεζών αλλά -και πάλι- του φόβου που γεννά η αύξηση των κρουσµάτων που οδηγεί πολλούς να βαδίζουν, αντί να επιλέγουν κάποιο ΜΜΜ.

Υπενθυµίζεται ότι, βάσει των αρχικών εξαγγελιών τον περασµένο Μάιο, εκτός των δύο λωρίδων της Πανεπιστηµίου που γίνονται τώρα µία, θα έµεναν ελεύθερα από αυτοκίνητα το Εµπορικό Τρίγωνο και η Πλάκα, καθώς και οι οδοί Αθηνάς, Ερµού, Βασ. Ολγας, Ηρώδου Αττικού, Μητροπόλεως, Αιόλου, Ρήγα Φεραίου, Σίνα. Σχεδόν τρεις µήνες µετά, η µόνη που πραγµατικά απελευθερώθηκε είναι η Λεωφόρος Βασ. Ολγας, καθώς η Ηρώδου Αττικού ήταν εδώ και χρόνια σχεδόν µόνιµα κλειστή για τα οχήµατα, αλλά για λόγους που δεν αφορούν την απελευθέρωση δηµόσιου χώρου.



tvxs.gr