Διαδηλώσεις από αρνητές του κορονοϊού ανά την Ευρώπη – εκατοντάδες συλλήψεις στο Βερολίνο

Κατά χιλιάδες, σε μια προφανή παράβαση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία, κατέβηκαν το Σάββατο στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης διαδηλωτές ενάντια στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στο Λονδίνο, στην πλατεία Τραφάλγκαρ, οι οποίοι ζητούσαν «το τέλος της ιατρικής τυραννίας». Σαφώς μικρότερης κλίμακας η διαδήλωση στο Παρίσι όπου 200 με 300 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ζητώντας «ελευθερία της επιλογής»....
Διαδηλώσεις έγιναν και στη Ρώμη και τη Ζυρίχη. Στο Βερολίνο η μεγάλη διαδήλωση των πολεμίων, που έφτασαν τους 38.000 (κατά τις Αρχές), διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την έναρξή της από την αστυνομία λόγω έλλειψης σεβασμού στην τήρηση της απόστασης ασφαλείας. Οι Αρχές στη γερμανική πρωτεύουσα είχαν αναπτύξει περί τους 3.000 αστυνομικούς. Πολλοί διαδηλωτές δηλώνουν απερίφραστα ότι ο κορονοϊός είναι ένα μεγάλο ψέμα. Μαζί τους και άλλοι «ελεύθερα σκεπτόμενοι» πολίτες σε μια ιδιότυπη συμμαχία: αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγοι ή/και υποστηρικτές της άκρας Δεξιάς. Ο δήμος της γερμανικής πρωτεύουσας είχε απαγορεύσει αρχικά την κινητοποίηση για λόγους δημόσιας υγείας, λόγω της αδυναμίας τήρησης της  απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των διαδηλωτών. 

Ωστόσο, το διοικητικό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι διοργανωτές επέτρεψε την Παρασκευή την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Μετά το αίτημα για διάλυση της συγκέντρωσης, πολλοί διαδηλωτές κάθισαν στο οδόστρωμα και φώναζαν «αντίσταση!» και «εμείς είμαστε ο λαός!», ένα σύνθημα που χρησιμοποιεί η ακροδεξιά. Στη συνέχεια άρχισαν να ψέλνουν τον γερμανικό εθνικό ύμνο. Αλλοι φώναζαν επανειλημμένα «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει!», το σύνθημα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία κατά της καγκελαρίου. Ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και μπουκάλια κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες προχώρησαν σε συλλήψεις. Αργότερα μέσα στην ημέρα η κατάσταση εκτραχύνθηκε με την αστυνομία να προχωρά συνολικά σε 300 προσαγωγές και συλλήψεις.

Απέτρεψε μάλιστα η αστυνομία μια απόπειρα εισβολής στο Κοινοβούλιο, όταν το βράδυ του Σαββάτου πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τα κάγκελα ασφαλείας και ένα μπλόκο της αστυνομίας και ανέβηκαν τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην είσοδο του Ράιχσταγκ. Οι δυνάμεις της τάξης τους εμπόδισαν την τελευταία στιγμή να εισέλθουν στο κτίριο, κάνοντας χρήση σπρέι για να διαλύσουν το πλήθος. 

Πηγή: Protagon.gr