Στη σκιά του Σαμαρά...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανοίγοντας χθες το πολιτικό πόκερ γύρω από την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, επέλεξε να πετάξει την μπάλα στο γήπεδο του αντιπάλου. «Πρόκειται», είπε, «για ιστορική στιγμή, στην οποία όλες οι...

πολιτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ιδίως δε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να μην υπερψηφίσει αυτές τις συμφωνίες. Καλούνται λοιπόν να τοποθετηθούν, ναι ή όχι».

Η αιχμή και η «επένδυση» Πέτσα στις εσωτερικές διαφωνίες και ταλαντεύσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής. Ο - υπαρκτός - εσωτερικός διχασμός όμως στην αξιωματική αντιπολίτευση ο οποίος επί του παρόντος καλύπτεται με το «παρών» που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, δεν ακυρώνει το εξίσου σοβαρό και υπαρκτό εσωτερικό πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για το πρόβλημα που λέγεται Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, κατά αρκετούς εντός ΝΔ, ήταν ο έτερος και έμμεσος αποδέκτης του μηνύματος Πέτσα.

Ο πρώην πρωθυπουργός ουδέποτε εχει κρύψει την σκληρή θέση του στα ελληνοτουρκικά και όσοι έχουν συνομιλήσει μαζί του το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν ότι δεν κρύβει ούτε την διαφωνία του τόσο με την προοπτική διαλόγου με την Άγκυρα όσο και με την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ο ίδιος άλλωστε είχε φροντίσει να στείλει απευθείας και τα δικά του μηνύματα στο Μαξίμου με την τελευταία συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Σε εκείνη την συνέντευξη είχε χαρακτηρίσει «πειρατικές» της ενέργειες της Τουρκίας και είχε δηλώσει ότι «διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς».

Στην ίδια συνέντευξη είχε τονίσει ότι «όλα τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, συμπεριλαμβανομένου του Καστελορίζου και προφανώς η Κρήτη όλα έχουν πλήρη δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Και αυτή η δήλωση προφανώς δεν συνάδει με μια ενδεχόμενη υπερψήφιση απο την πλευρά του της συμφωνίας με την Αίγυπτο η οποία, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει μειωμένη και όχι πλήρη επήρεια της Κρήτης στην ΑΟΖ και άφηνε εκτός οριοθέτησης το Καστελόριζο.

Το «σαμαρικό» antinews επίσης, έχει χαρακτηρίσει «προδοτική» την συμφωνία με την Αίγυπτο και έχει δωσει το δικό του στίγμα σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία στην Βουλή σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Δύσκολοι καιροί για… νέους Μωυσήδες». Το άρθρο καλεί «έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν οι Πρέσπες του Αιγαίου που ορέγονται οι δυνάστες της πατρίδας. Αν και πολύ φοβούμαστε ότι μετά από την προδοτική συμφωνία με την Αίγυπτο… το νερό έχει μπει στο αυλάκι.

Ίσως αν Σαμαράς και Καραμανλής αποδείξουν εν τοις πράγμασι ότι είναι πατριώτες καταψηφίζοντας ακόμη μια επαίσχυντη συμφωνία να αποφύγουμε τα χειρότερα ως έθνος».

Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Καραμανλή θέμα καταψήφισης της συμφωνίας δεν υπάρχει. Είναι αλήθεια πως και εκείνος δεν βλέπει θετικά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, όπως δεν βλέπει θετικά ούτε το πλαίσιο στο οποίο επιχειρείται να δρομολογηθεί ο διάλογος με την Τουρκία. Είναι επίσης αλήθεια όμως και ότι έχει επιλέξει την οδό της αποστασιοποίησης και της αποχής από τους εσωκομματικούς διαγκωνισμούς.

Για τον Αντώνη Σαμαρά όμως ουδείς εντός ΝΔ... παίρνει όρκο. Οι περισσότεροι βλέπουν, ή τουλάχιστον ελπίζουν, αποχή του απο την συζήτηση και την ψηφοφορία. Λίγοι όμως είναι εκείνοι που θα απέκλειαν κατηγορηματικά και μια ηγετική επίδειξη πατριωτισμού με ένα «όχι», κι ενδεχομένως κι ένα ακόμη πολιτικό μανιφέστο απο το βήμα της Βουλής. Πόσο μάλλον, που ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ως ισχυρό του «χαρτί» τα εθνικά θέματα και η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κινείται πλέον σε σωρευμένα επίπεδα έντασης.

Απο το Μαξίμου η ανησυχία αυτή επιχειρείται να υποβαθμιστεί. Και από μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως πρόσφατα απο τα «Παραπολιτικά», εκπέμπεται το μήνυμα ότι ενίοτε, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Επιπροσθέτως, δε, στελέχη της άμεσης επιρροής του πρωθυπουργού σημειώνουν με νόημα ότι τα ερείσματα του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα «είναι πολύ λιγότερα πια απ' όσα κάποιοι νομίζουν» διότι τα έχει απορροφήσει η «κυριαρχία Μητσοτάκη».

Παρά ταύτα, η ψηφοφορία για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία στην Βουλή θα εχει ουρές πολιτικής αγωνίας για την κυβέρνηση. Διότι όπως λέει και παλαιο στέλεχος της ΝΔ «με τον Σαμαρά ποτέ δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος»...

Νικόλ Λειβαδάρη

tvxs.gr