Ο Δερμιτζάκης «χτυπά» το Μαξίμου...

Mε σκληρά πυρά κατά της κυβέρνησης και της ανύπαρκτης πολιτικής για την έρευνα παραιτήθηκε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης από το νεοσυσταθέν και με πολλά ταρατατζούμ παρουσιασμένο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας, Τεχνολογίας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). 

Η...

αποκάλυψη πως τόσο ο ίδιος όσο και το όργανο δεν ήταν παρά μια βιτρίνα έρευνας για μια «επιφανειακή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας» αφήνει σαφείς αιχμές για τον τρόπο που εννοεί η κυβέρνηση την έρευνα, ουσιαστικά τη διαιώνιση της γνωστής στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πολιτικής των επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων σε γνωστά ή ευκαιριακά λόμπι του χώρου.

Παθογένεια

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και επικεφαλής της επιτροπής δεν μάσησε τα λόγια του χάριν της πολιτικής. Τουναντίον. Παρά την καλή σχέση με τον πρωθυπουργό και τις κοινές πολιτικές αφετηρίες, ο έμπειρος και σπουδαίος επιστήμονας δεν διστάζει να στηλιτεύσει την ελληνική πολιτική παθογένεια την οποία, προφανώς, χρεώνει και στην κυβέρνηση που τον κάλεσε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», μιλώντας για «μικροπολιτικές των υπουργείων», ουσιαστικά δηλώνει πως ούτε το Συμβούλιο ούτε ο ίδιος ρωτήθηκαν ποτέ για οτιδήποτε αφορά την έρευνα! Καταγγελία-αποκάλυψη από τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου που παρουσιάστηκε ως το όχημα για το μεγάλο άλμα στην έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη. Ανθρακες και αλλού οι θησαυροί με τους οποίους ουδεμία σχέση θέλει να έχει ο σοβαρός επιστήμονας.

Σημειωτέον, ο κ. Δερμιτζάκης ήδη έχει δώσει δείγματα γραφής. Ως επικεφαλής της επιτροπής των διακεκριμένων επιστημόνων που συνδράμει τον ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν διστάζει να διαφοροποιείται από την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Καλή ώρα τώρα, που εκείνος, πολύ πιο ανήσυχος, εκτιμά πως η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί πολύ δραστικότερα μέτρα. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΕΤΕΚ, ξεκαθάρισε γρήγορα τη θέση του. Οπως είπε, είχε έρθει σε επαφή με τον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη πριν ακόμα εκλεγεί πρωθυπουργός.

Δέχτηκε την πρόταση να προεδρεύει του ΕΣΕΤΕΚ το οποίο θα αναλάμβανε τη χάραξη της πολιτικής για την έρευνα, την τεχνολογία, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Εκείνος, δε, με την ιδιότητα του συμβούλου του πρωθυπουργού θα αναφερόταν απευθείας στον κ. Μητσοτάκη και όχι σε υπουργό ή αρμόδιο υφυπουργό.

Αδιέξοδη πολιτική

Ομως, όπως αποκάλυψε, όχι μόνο δεν λειτούργησε ως σύμβουλος πρωθυπουργού, αφού ποτέ δεν μίλησε με εκείνον, αλλά δεν μίλησε και με κανέναν άλλο! «Παρά την αρχική μου αντίθεση στο να απευθύνομαι σε υπουργείο λόγω των διαχρονικών μικροπολιτικών στα υπουργεία, αλλά και της εμπιστοσύνης μου στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, δεν θα με ενοχλούσε αυτό αν η θέση μου είχε όντως αντικείμενο.

Διαπίστωσα, ωστόσο, στην πορεία ότι ούτε το ΕΣΕΤΕΚ ούτε εγώ ως πρόεδρος αποτελούσαμε μέρος των δραστηριοτήτων του υπουργείου ή της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Στην πραγματικότητα, σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε η γνώμη μου από τον υφυπουργό ή τον πρωθυπουργό για θέματα έρευνας. Σύντομα, λοιπόν, έγινε ξεκάθαρο ότι η πολιτική ήταν επιφανειακή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην έρευνα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου».

Οπως ο ίδιος ο καθηγητής ξεκάθαρα λέει, «η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην επιχειρηματικότητα, αλλά πολύ μικρή υποστήριξη στην ίδια την έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα δεν θα είχαμε παραγωγή γνώσης, τη βάση δηλαδή πάνω στην οποία πρέπει να στηρίζεται η ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας από την έρευνα. Αυτό είναι μια αδιέξοδη πολιτική που έχει αποτύχει παντού στο εξωτερικό».

Δυστυχώς, εδώ είναι Ελλάδα, η ευθύνη της έρευνας πλέον ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, τη θέση του υπουργού έχει ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρωθυπουργός μένει σταθερός στις πολιτικές του. Προφανώς, τα ήξερε ο επί χρόνια δραστήριος επιστήμονας, αλλά είχε ελπίδες. Τις έχασε.

Και για μια ακόμη φορά η χώρα έχασε σοβαρές ευκαιρίες μεταρρύθμισης από κατάλληλους ανθρώπους. Πόσους Δερμιτζάκηδες ακόμα πρέπει να χάσουμε; Και μάλιστα όχι από απλή ανικανότητα, αλλά από το καθεστώς διαπλοκής και αδιαφάνειας...

Άννα Ανδριτσάκη

efsyn.gr