Μάτι: "Επόμενη ημέρα χωρίς τη γνώμη των κατοίκων"...

Σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται η επόμενη ημέρα σε Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι εκφράζουν στο News 24/7 κάτοικοι της περιοχής, με τη διαβούλευση για το Πολεοδομικό Σχέδιο και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να είναι σε εξέλιξη.

«Έρχεται η Πολιτεία, δύο χρόνια μετά τη φωτιά, να μας πει...



 “Σας παράτησα τότε, δεν εμφανίστηκε κανείς να σώσει τις οικογένειές σας, αλλά μη σας νοιάζει, θα φτιάξω την περιοχή”. Και αρχίζει να ξηλώνει. Περίμενε. Να ακούσεις τους κατοίκους, να συζητήσετε. Τώρα κάθε οικογένεια, μαζεύει από 50 ευρώ για να τα δώσουμε σε δικηγορικό γραφείο, ώστε να κατατεθεί αίτηση παράτασης της διαβούλευσης. Δηλαδή και καήκαμε και μας βάζετε να πληρώσουμε αν θέλουμε να έχουμε λόγο για το πώς θα γίνει η γειτονιά μας;». Ο Σταμάτης Διάκος, είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος σε πολυκατοικία του παραλιακού μετώπου στο Μάτι. Όπως περιγράφει, αυτή την περίοδο, οι κάτοικοι τόσο στο Μάτι όσο και στο Κόκκινο Λιμανάκι, είναι ανάστατοι, προσπαθώντας να καταλάβουν το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την περιοχή και θα βρίσκεται σε διαβούλευση για 2 εβδομάδες ακόμη.


Διαβούλευση fast-track και διαφωνίες

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια (εδώ και εδώ) από τις 2 Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησε η περίοδος διαβούλευσης. Στις 13 Ιουλίου αναρτήθηκε και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το περιθώριο για να εκφραστούν οι ενστάσεις, ήταν αρχικά μέχρι τις 2 Αυγούστου, ωστόσο οι κάτοικοι κατάφεραν να κερδίσουν άλλες 15 ημέρες, αναφέροντας πάντως πως δεν είναι αρκετές. Ο όγκος των εγγράφων που περιγράφουν την επόμενη ημέρα της περιοχής, ξεπερνά τις 1.200 σελίδες.

Η ανασυγκρότησης της περιοχής, η οποία υπολογίζεται να ξεκινήσει σε περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπει περισσότερες διόδους προς τη θάλασσα, κατεδάφιση κτιρίων και μαντρών, κατασκευή πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, έναν παράκτιο περίπατο που θα εκτείνεται σε 3.5 χιλιόμετρα, από τον Άγιο Ανδρέα ως το Κόκκινο Λιμανάκι και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων.

Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, διαφέρουν πολεοδομικά, ωστόσο σύμφωνα με τους κατοίκους, αντιμετωπίζονται ενιαία από το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Αν σταχυολογούσε κανείς τις ενστάσεις των κατοίκων του παραλιακού μετώπου των δύο περιοχών, θα κατέληγε πως διαφωνούν κατά κύριο λόγο, με τον τρόπο που γίνεται η διαβούλευση, με το «ανοικτό παράθυρο» για εντατική οικιστική ανάπτυξη που θα επιφέρει αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής, με τις λιγότερες διόδους προς τη θάλασσα στο Κόκκινο Λιμανάκι και με την αλλαγή της επιτρεπόμενης απόστασης των κατοικιών από τη θάλασσα...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ