Πάμε καλά αλλά μόνο στους... αριθμούς!...

Να κρυφτεί μέσω των αριθμών και των στατιστικών δεδομένων από την ολοένα και πιο ανησυχητική πραγματικότητα που διαμορφώνει η έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας επιχειρεί η κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή, την ώρα που τα κρούσματα ανήλθαν και πάλι χθες στα 269 και οι...

θάνατοι έφτασαν τους 230, στη Ν.Δ. υποστήριζαν ότι η Ελλάδα «ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται παγκοσμίως».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε ένα ενδεχόμενο συνολικού lockdown, δηλώνοντας ότι «προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε από την τουριστική περίοδο» (CNN), ενώ θέλησε να είναι καθησυχαστικός για την αύξηση των κρουσμάτων λέγοντας ότι ήταν αναμενόμενο λόγω «ανοίγματος» της οικονομίας και του τουρισμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκειμένου να εξωραΐσει την κατάσταση αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, η Ελλάδα μετρά 7.684 κρούσματα, όταν στην Ευρώπη φτάνουν το 1,9 εκατομμύριο και παγκοσμίως αγγίζουν τα 22,1 εκατομμύρια.


Κρούσματα - θάνατοι

Και συνεχίζοντας τη στατιστική ανάλυση με σκοπό να πείσει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά πρωτίστως να απαντήσει στην πιεστική κριτική που θέλει την κυβέρνηση να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε: «Οι θάνατοι, που αποτελούν τον πιο σκληρό αλλά και τον πιο αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία, ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην Ε.Ε. και σε 235 στην Ελλάδα.

Προκύπτει έτσι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή περίπου πέντε φορές μικρότερος.

Ετσι, η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα έναντι άλλων χωρών και απαντά σε όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι το πράγμα ξεφεύγει στη χώρα μας».

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, δικαιολογήθηκε επισημαίνοντας ότι οφείλεται στη χαλάρωση στο εσωτερικό και στον εφησυχασμό και όχι στον τουρισμό, αφού «μόνο το 0,21% των επισκεπτών βρέθηκαν θετικοί στον ιό». Επανέλαβε δε, τα γνωστά μηνύματα αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό.

Προφίλ με μάσκες

Στο μεταξύ, ενδεικτική της διάχυτης αγωνίας στους κόλπους της «γαλάζιας» παράταξης αναφορικά με τον πολιτικό αντίκτυπο της αποσπασματικής και ανεπαρκούς στρατηγικής της δεύτερης φάσης της πανδημίας ήταν η χθεσινή προτροπή εκ μέρους της Πειραιώς να ανεβάσουν συμβολικά όλα τα κομματικά μέλη και στελέχη φωτογραφία προφίλ με μάσκα στα κοινωνικά τους δίκτυα! «Ενωμένοι θα δώσουμε και αυτή τη μάχη ενάντια στην έξαρση των fake news και της συνωμοσιολογίας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση με το βλέμμα στραμμένο στον ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr