Κυβέρνηση... περιορισμένης ευθύνης

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ήταν ένα από τα δυσκολότερα για την κυβέρνηση της ΝΔ. Όσο ισχυρή και αν είναι στη διαχείριση της επικοινωνίας, τα γεγονότα είναι τόσο σοβαρά που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Πίσω από τη μόνιμη επίκληση της «ατομικής ευθύνης» για τους...

πολίτες, αποκαλύπτονται κυβερνώντες περιορισμένης ευθύνης και δυνατοτήτων.

Οι πλημμύρες στην Έύβοια, αποδείχτηκαν καταστροφικές, οι 7 νεκροί μαρτυρούν το μέγεθος του ανθρώπινου κόστους και, ειδικά, η Νέα Δημοκρατία που υπήρξε οξύτατη στην κριτική της προς την προηγούμενη κυβέρνηση σε όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν μπορεί να επικαλεστεί εύκολα κάποια ελαφρυντικά.

Η «μεταμόρφωση» του Χαρδαλιά

Εκτός από τα γεγονότα, ιδιαίτερα προβληματική ήταν και η διαχείριση του αρμόδιου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Οι μέρες που είχε αναδειχτεί σε πρόσωπο της επικαιρότητας, διαχειριζόμενος την εύκολη επιτυχία του πρώτου κύματος της πανδημίας, είναι πια μακριά. Τώρα βρίσκεται στη θέση αυτού που απολογείται και η αντίδρασή του μιλώντας για την Εύβοια, προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, σύγκρινε ατυχώς το ύψος της βροχής με αυτό στην καταστροφή της Μάνδρας, προκαλώντας ένα πολύ αρνητικό συνειρμό. Στη συνέχεια επιχείρησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν δούλεψε -και πάλι στην κρίσιμη στιγμή- ο αριθμός εκτάκτου ανάγκης 112 ή και ισχυρίστηκε ότι αν είχε λειτουργήσει θα είχε προκληθεί εκατόμβη νεκρών, κάτι που προκάλεσε άλλες αντιδράσεις η κυβέρνηση και ο ίδιος το έχουν διαφημίσει ιδιαίτερα αλλά στη δοκιμαστική του λειτουργία. To πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι αν λειτουργεί ή όχι αλλά αν οι αρμόδιοι μπορούν να διαβιβάσουν τις σωστές οδηγίες στους πολίτες κάθε περιοχής, επισημαίνουν ειδικοί. 

Ο υφυπουργός επανήλθε με νεότερες δηλώσεις και ίσως τα έκανε χειρότερα, υποστηρίζοντας αυτή τη φορά ότι ήταν λανθασμένες οι προβλέψεις των μετεωρολόγων που δεν επέτρεψαν ένα διαφορετικό σχεδιασμό, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποφύγει τις ευθύνες. Ήταν μάλλον ο αρνητικός πρωταγωνιστής τόσο για τη διαχείριση όσο και για τις δηλώσεις του για την Εύβοια, σε στιγμές έντονου πένθους.

Η πανδημία επανέρχεται, η οργάνωση αναζητείται

Το νέο μεγάλο και δύσκολο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που όπως σημειώνουν οι ειδικοί αλλά και επιστήμονες με θεσμικό ρόλο στη διαχείριση, θα είναι βαρύ και θα δοκιμάσει τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού.

Τα καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, δείχνουν ότι ο αριθμός θα αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία ενώ οι εστίες είναι πλέον πολλές και ίσως ανεξέλεγκτες. Την ίδια ώρα, που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ενισχύθηκε παρά τον αναγκαίο χρόνο που υπήρχε, όπως κατηγορούν οι νοσοκομειακοί. Το δεύτερο κύμα, θα δοκιμάσει τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και μπορεί να ανατρέψει το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης.

Σε αυτό όμως συνηγορεί η γενικότερη έλλειψη ενός σχεδίου από το τέλος του πρώτου κύματος μέχρι σήμερα. Όπως είχαν προειδοποιήσει αρκετοί ειδικοί, μετά το -εύκολο- lockdown η δυσκολία θα εμφανιζόταν στην οργάνωση της οικονομίας, του τουρισμού και της κοινωνικής ζωής, με ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική δραστηριότητα και την προστασία της δημόσια υγείας. Ούτε το ένα ούτε το άλλο φαίνεται να λειτούργησαν.

Τα προβλήματα φάνηκαν από την έναρξη του τουρισμού, τις αντικρουόμενες αποφάσεις από διάφορα Υπουργεία, τη χαλαρότητα στην οποία συνηγόρησαν και συμπεριφορές κυβερνητικών παραγόντων, την έλλειψη ενός σταθερού πλάνου με συνεχείς αλλαγές των αποφάσεων για τα μέτρα προφύλαξης, την ανοχή στην «ανυπακοή» της Εκκλησίας με ορατά αποτελέσματα, τα σοβαρά προβλήματα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που παραδέχτηκε πλέον και ο αρμόδιος Υπουργός . Την ίδια ώρα που ο ΕΟΔΥ, κατηγορείται σε αρκετές περιπτώσεις για έλλειψη συντονισμού γύρω από τις σοβαρές εστίες. Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε η περίεργη διαχείριση και η συγκάλυψη 50 κρουσμάτων στη Χαλκιδική, κάτι που αναζητά απαντήσεις.

Την ίδια ώρα που οι φήμες για την δυσαρέσκεια του Σωτήρη Τσιόρδα, επιβεβαιώθηκαν έμμεσα με την επάνοδό του όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο ενώ τα πυρά για την προβληματική διαχείριση και τις ευθύνες για τη νέα έξαρση, προέρχονται πλέον από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη επιβραβεύσει τα πρόσωπα

Ο Πρωθυπουργός  δεν βρίσκεται έξω από το κάδρο. Η  αναποτελεσματικότητα και η έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού, θεωρητικά θα είχε αντιμετωπιστεί από το μοντέλο του «επιτελικού κράτους» που έχει συγκροτήσει γύρω από το Μαξίμου.

Ακόμη και αν κάποιος υποστηρίξει ότι το μοντέλο είναι σωστό αλλά τα πρόσωπα δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος, όπως επισημαίνεται, ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που τους έχει «επιβραβεύσει» κρίνοντάς τους διατηρητέους στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Άρα τα προβλήματα εντοπίζονται στην οργάνωση και δεν αρκεί το «εθνικό εμβόλιο του φιλότιμου» που συνιστά στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό που επισημαίνεται πάντως είναι ότι αν στο επιτελείο του Μαξίμου υπήρχαν ακόμη σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να επανεξετάζονται...

Θοδωρής Καραγιαννίδης

tvxs.gr