Έφοδος στα κεντρικά γραφεία της Wirecard...

Την έδρα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard, σε προάστιο του Μονάχου και τέσσερα γραφεία της σε άλλες τοποθεσίες, «ξεσκόνισαν» την Τετάρτη εισαγγελείς και αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνάς τους για το λογιστικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες και οδήγησε στη σύλληψη του επί χρόνια διευθύνοντος συμβούλου της, ενώ ανάγκασε τον γερμανικό κολοσσό να υποβάλει αίτηση πτώχευσης...



12 εισαγγελείς, με τη συνδρομή 33 αστυνομικών και ειδικών στην πληροφορική ερευνητών συμμετείχαν στην έφοδο της Τετάρτης, ανέφερε η Εισαγγελία του Μονάχου. Συνολικά σήμερα πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε πέντε τοποθεσίες - τρεις στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της Wirecard στο προάστιο του Aschheim του Μονάχου και δύο στη γειτονική Αυστρία.


Ο Αυστριακός Μάρκους Μπράουν, που ηγήθηκε της Wirecard από το 2002, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την υποψία ότι παραποίησε ισολογισμούς της εταιρίας και χειραγώγησε τις αγορές. Ο 50χρονος Μπράουν παραδόθηκε ο ίδιος στις εισαγγελικές αρχές και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Είχε παραιτηθεί από επικεφαλής, λίγες ημέρες νωρίτερα, λίγο μετά την ανακοίνωση της Wirecard ότι οι ορκωτοί λογιστές δεν μπορούσαν να βρουν λογαριασμούς στις Φιλιππίνες που υποτίθεται ότι περιείχαν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα πιθανώς δεν υπήρχαν. Πανωλεθρία υπέστησαν οι επενδυτές καθώς η μετοχή της Wirecard έχασε περισσότερο από το 90% της αξίας της, τις τελευταίες δύο εβδομάδες και η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι υποβάλλει αίτηση χρεοκοπίας «λόγω αφερεγγυότητας και χρέους», μια μορφή προστασίας από την πτώχευση.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι υποπτεύονται ότι ο Μπράουν διόγκωνε την οικονομική θέση της εταιρείας χρησιμοποιώντας ψευδή έσοδα, «πιθανώς σε συνεργασία με άλλους δράστες», προκειμένου «να απεικονίσει την εταιρεία ως οικονομικά ισχυρότερη και πιο ελκυστική για επενδυτές και πελάτες».

Τα κεντρικά γραφεία της Wirecard είχαν ήδη ελεγχθεί για πρώτη φορά στις 5 Ιουνίου, κατά τη διερεύνηση καταγγελιών για χειραγώγηση της αγοράς, με την υποψία ότι οι διαχειριστές ενδέχεται να είχαν δώσει «παραπλανητικά μηνύματα» για την τιμή της μετοχής της εταιρείας, σε δηλώσεις τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ανέφεραν ακόμη οι εισαγγελείς.