Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη «λίστα Πέτσα»... ...το Vouliwatch...

Προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ανακοίνωσε ότι καταθέτει το vouliwatch.gr, μετά τη μισή απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη...
«λίστα Πέτσα» και τη σιωπή της γενικής γραμματείας ενημέρωσης. «Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι μερική, καθώς δεν καλύπτει όλα τα ερωτήματα που περιλάμβανε η αίτησή μας, και -κυρίως- το θέμα των κριτηρίων με τα οποία επιλέχθηκαν τα ΜΜΕ...
και τα ποσά που έλαβε το καθένα για την καμπάνια ενημέρωσης καθώς και τη σύμβαση απευθείας ανάθεσης με την ανάδοχο εταιρία Initiative Media» αναφέρει σε σχετικό κείμενό της ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρει το Vouliwatch στο σχετικό άρθρο, στις 23 Ιουνίου 2020, το Vouliwatch υπέβαλε επίσημο αίτημα κατάθεσης εγγράφων, ζητώντας τα αναλυτικά ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ (αλλά και τα κριτήρια) για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και κάλεσε τους πολίτες να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για διαφάνεια και ενημέρωση.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης εκστρατείας του Vouliwatch, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες υποβάλλοντας μαζί μας αίτημα κατάθεσης εγγράφων, αλλά και της δημοσιότητας που έλαβε η πρωτοβουλία μας κινητοποιώντας ακόμα και εφημερίδες (βλ. ΕΦΣΥΝ) να ασκήσουν με τη σειρά τους το νόμιμο αυτό δικαίωμα, στις 15 Ιουλίου 2020 λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα.

Δυστυχώς, η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι μερική, καθώς δεν καλύπτει όλα τα ερωτήματα που περιλάμβανε η αίτησή μας, και -κυρίως- το θέμα των κριτηρίων με τα οποία επιλέχθηκαν τα ΜΜΕ και τα ποσά που έλαβε το καθένα για την καμπάνια ενημέρωσης καθώς και τη σύμβαση απευθείας ανάθεσης με την ανάδοχο εταιρία Initiative Media.

Σε συνέχεια της απόλυτης σιωπής από πλευράς Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κου Στέλιου Πέτσα, προχωράμε σήμερα στο επόμενο βήμα που μας παρέχει η νομοθεσία για να διεκδικήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο μας δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία και καταθέτουμε Διοικητική Προσφυγή ενώπιον της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (που απορρόφησε τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης).

Εν αναμονή της αντίδρασης – ανταπόκρισης των Επιθεωρητών Ελεγκτών στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και, φυσικά, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κου Στέλιου Πέτσα, σάς προσκαλούμε να μοιραστείτε τη δράση μας και να μην αφήσουμε ένα κρίσιμο θέμα διαφάνειας και λογοδοσίας να περάσει στη λήθη της (μη) επικαιρότητας...

Πηγή:thepressproject

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.