«Δεν έχω καμία σχέση με τα ναρκωτικά του Noor One»

«Πήγαινα στο Ντουμπάι για λογαριασμό της Capital» (ιδιοκτησίας Β. Μαρινάκη), για θέματα εμπορίας πετρελαίου, δήλωσε απολογούμενος ο Αιμίλιος Κοτσώνης. 
Πλήρη άγνοια για τα ναρκωτικά του Noor One δήλωσε στη σημερινή του απολογία στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ο κατηγορούμενος, επί σειρά ετών παράγοντας του Ολυμπιακού και ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίας αυτοκινήτων Αιμίλιος Κοτσώνης. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 10 έτη κάθειρξη για απλή συνέργεια στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης του Noor One...
 Ως άνθρωπος της εταιρείας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη εξήγησε πως πήγε στο Ντουμπάι ο Κοτσώνης, ο οποίος από το 2009 εκπαιδευόταν σε αυτήν την εταιρεία, όπως είπε, στον τομέα των ναυλώσεων, χωρίς όμως να πληρώνεται. Ο ίδιος παραδέχθηκε την ίδρυση της εταιρείας Arab Waves, η οποία όμως ισχυρίστηκε πως δε λειτούργησε ποτέ προσθέτοντας πως θα ήταν μια εταιρεία για ναυλώσεις, μεσιτείες, πετρελεύσεις.

► Πρόεδρος: Αφού συνεργαζόσασταν με την Capital και όσες φόρες πήγατε για την Capital πήγατε. Γιατί ιδρύσατε την Arab Waves;

→ Κοτσώνης: Θα έκανα μια μεγάλη αγοραπωλησία. Μάθαινα τη δουλειά στην Capital.

► Πρόεδρος: Πόσο χρόνο για να μάθετε από το 2009 έως το 2013-2014; Ούτε ένα ευρώ δεν πήρατε;

→ Κοτσώνης: Δεν ήμουν υπάλληλος.

«Σε όλη αυτήν την ιστορία, εγώ δεν έχω καμιά σχέση με την υπόθεση. Από τους κατηγορούμενους ξέρω τρία άτομα τον Φάρο, τον Μπουρδούβαλη και το Γιαννουσάκη». Ως προς τον εφοπλιστή Μ. Γιαννουσάκη (καταδικασθείς ισόβια στον πρώτο βαθμό) είπε πως τον γνώρισε στην ...μπιρίμπα. «Είχα γνωρίσει το Γιαννουσάκη ενάμιση χρόνο πριν το 2012, από τον κουμπάρο του τον Στέλιο το Διονυσίου. Παίζαμε μπιρίμπα. Είχαμε μάθει ότι ο Γιαννουσάκης δραστηριοποιούνταν στο Ντουμπάι και ετοιμαζόταν να ξαναφύγει κάτω. Τα βαπόρια ήταν πολύ ακριβά και έτσι τον γνώρισα στο Φάρο για να αγοράσει το πλοίο, το Noor»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά την απολογία του Αιμ. Κοτσώνη στην εταιρεία με τα αρχικά του ονόματος του, GFTK, των συγκατηγορούμενων του Φάρου-Γιαννουσάκη και του συνεταίρου του Φάρου, Τζανετή που δεν διώκεται για την υπόθεση

Απαντώντας σήμερα ο Κοτσώνης για την εταιρεία με τα αρχικά των ονομάτων τους, είπε: «Η εταιρεία με τα αρχικά μας έγινε εν αγνοία μας. Δεν συμφωνήσαμε να γίνει τέτοια εταιρεία». Στο σημείο αυτό παρενέβη η πρόεδρος του δικαστηρίο καθώς από απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του 2012 που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο, προκύπτει σχετική συνομιλία.

► Πρόεδρος: Υπάρχει συνομιλία μεταξύ Φάρου και εσάς όπου λέτε εσείς ότι δεν θέλετε να φαίνεστε. Δεν θέλετε να συμμετέχετε αλλά μιλάτε για το 25%.

→ Κοτσώνης: Όλες αυτές οι σκέψεις υπήρχαν.

Βασικός ισχυρισμός του Κοτσώνη παραμένει πως το μόνο που έκανε σχετικά με το «Noor One» ήταν να συστήσει στον οικογενειακό του φίλο και τελευταίο ιδιοκτήτη του πλοίου, Παντελή Καλαφάτη, τον Γιώργο Μπουρδούβαλη, τον οποίο τότε θεωρούσε «πολύ σοβαρό προμηθευτή» στα Εμιράτα, με σκοπό να γίνονται επικερδείς τοπικοί πλόες μεταφοράς πετρελαίου στην περιοχή των Εμιράτων

Εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο το γεγονός πως ο Κοτσώνης είπε πως δεν διαβάζει τα απολογητικά υπομνήματα («τα γράφουν οι συνήγοροί μου»), πως δεν αντέχει να διαβάσει ούτε τις δικές του απολογίες, ούτε την πρωτόδικη απόφαση, ούτε των άλλων κατηγορουμένων («είμαι αθώος, λέω την αλήθεια και δεν θέλω να διαβάσω τίποτα» είπε), για να δεχτεί την παρατήρηση της προέδρου πως αυτό δεν είναι υπέρ του.

⇒ Αναλυτικό ρεπορτάζ με περισσότερα στοιχεία στο φύλλο της «Εφ.Συν.» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 2 Ιουλίου.