Επικριτικά σχόλια από Handelsblatt για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα

Με τίτλο «Χάος στις διακοπές στην Ελλάδα», η γερμανική εφημερίδα εστιάζει στο μέτρο της λεγόμενης φόρμας εντοπισμού του ταξιδιώτη, καθώς και στην καραντίνα των 36 ωρών στο ξενοδοχείο εκείνων των τουριστών που κάνουν το τεστ στο αεροδρόμιο.
Η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της στον τουρισμό μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ωστόσο τα σχόλια δεν είναι πάντα κολακευτικά για τη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο που φιλοξενεί η Handelsblatt που υπογράφει ο ανταποκριτής της στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ...


Ο τίτλος προϊδεάζει για αυτό που θα ακολουθήσει: «Χάος στις διακοπές στην Ελλάδα». Ειδικότερα, ο αρθρογράφος επανέρχεται στο μέτρο της λεγόμενης φόρμας εντοπισμού του ταξιδιώτη, που θα πρέπει να έχει συμπληρώσει πριν φτάσει στην Ελλάδα.

«Το ότι η Ελλάδα θα άνοιγε τα περιφερειακά της αεροδρόμια την Τετάρτη (01.07) μετά από πάνω από 3 μήνες αναγκαστικό κλείσιμο λόγω κορονοϊού, ήταν γνωστό εδώ και εβδομάδες. Παρόλα αυτά οι αρχές ενημέρωσαν την τελευταία στιγμή για τα περιοριστικά μέτρα, τόσο αργά που πολλοί τουρίστες δεν μπόρεσαν εμπρόθεσμα να λάβουν διαδικτυακά τον κωδικό», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος, που τονίζει πως ο όμιλος Lufthansa ενημερώθηκε για το μέτρο μόλις την περασμένη Δευτέρα (29.07), όταν έτρεχε ήδη η προθεσμία για τη συμπλήρωση διαδικτυακά της φόρμας.

«Η με κενά και καθυστερημένη ενημέρωση αεροπορικών εταιριών και επιβατών από τις ελληνικές αρχές δεν είναι η μοναδική παράλειψη» σημειώνει ο Γκερντ Χέλερ. «Η αρμόδια υπηρεσία πολιτικής προστασίας ρωτά ένα σωρό στοιχεία, αλλά η ένδειξη για προστασία δεδομένων λείπει από τη διαδικτυακή σελίδα. Μια σαφής παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων».     

Όσο για το θέμα που ανέκυψε με την καραντίνα των 36 ωρών στο ξενοδοχείο εκείνων των τουριστών που κάνουν το τεστ στο αεροδρόμιο και που ξεσήκωσε αντιδράσεις, η εφημερίδα γράφει: «Στο μεταξύ φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παρατήρησε πόσο διαμφισβητούμενες και λίγο εφαρμόσιμες είναι πολλές από τις ρυθμίσεις των νέων μέτρων. Όπως πληροφορήθηκε η Handelsblatt από κυβερνητικές πηγές πρόκειται να αλλάξουν.

Υπενθυμίζεται πως σφοδρή κριτική στις οδηγίες για τους τουρίστες που καταφτάνουν στη χώρα μας άσκησαν γενικά οι γερμανικές εφημερίδες, με την Bild να κάνει λόγο για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ τοu τουριστικού κολοσσού της TUI και της ελληνικής κυβέρνησης.