Τέλος τα πανηγύρια...

Σε δύο μέτρα και δύο σταθμά, φαίνεται, πως, είναι οι αποφάσεις του Μαξίμου για τον κορονοϊό.
 Αυτό που...
εξετάζει η κυβέρνηση είναι η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και των μαζικών εκδηλώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου 


Με τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας να καταγράφονται στις πύλες εισόδου, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε:

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Πορομαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους
Αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα.
Ο συνολικός αριθμός νέων συμβάντων παραμένει διψήφιος σε καθημερινή βάση, ενώ κρούσματα εντοπίζονται σταθερά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τη βόρεια Ελλάδα να παρουσιάζει πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό:

Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία.
Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία στις 22 Ιουλίου. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.
Ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.

«Τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα»

Όσον αφορά τα πανηγύρια η επιστημονική κοινότητα έχει κρούσει των κώδωνα του κινδύνου εδώ και μέρες σε ένα θέμα που επανέρχεται ξανά και ξανά. «Τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν φέτος», δήλωσε (ΣΚΑΪ) το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα «για να για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα σημειώνοντας ότι «το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ορφανά κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα τουριστών κι από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία.

Ζητούνται λύσεις

Υπό το βάρος της αύξησης των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων αλλά και της κατάρρευσης του τουριστικού κλάδου και κατ' επέκταση της οικονομίας, η κυβέρνηση αναζητά λύσεις που ορισμένες φορές έρχονται σε αντίφαση με το αφήγημα: «πρώτα η ασφάλεια των πολιτών». Από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας τα κρούσματα και η ανησυχία έχουν αυξηθεί με την κυβέρνηση να δηλώνει πως παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, συνομιλεί με τους ειδικούς και θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται.

To άνοιγμα του τουρισμού

«Ρίσκο» αποτελεί το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ και καραντίνα, αλλά και η χαλάρωσή μας ως χώρας, καθώς δεν τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα, επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τήρηση των πρωτοκόλλων από τις αρμόδιες περιφέρειες, δήμους, επιχειρηματίες και των μέτρων από τους πολίτες.