Πέρασε το νομοσχέδιο της Κεραμέως υπέρ των σχολαρχών...

Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση, που θεσπίζει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους σχολάρχες και περιλαμβάνει αρκετές προβληματικές διατάξεις για τους εκπαιδευτικούς.

Το...

νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Προηγήθηκε ολοήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια κατά την οποία δεν μίλησαν τελικά ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έτσι η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε κυρίως μεταξύ της υπουργού Παιδείας και του Νίκου Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το νομοσχέδιο όμως συγκέντρωσε πυρά και από εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για δέκα αλήθειες και δύο κόσμους που συγκρούονται μεταξύ του προοδευτισμού και της οπισθοδρόμησης, ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ήταν κυβέρνηση, επέδειξε μία τρομακτική ιδεοληψία και εμμονή απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πολέμησε την αξιολόγηση στα ιδιωτικά σχολεία, περιόρισε τη δυνατότητα για εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων», υποστήριξε η κ. Κεραμέως.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, «αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αναδεικνύει 10 κύριες αλήθειες και έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη σημαντική παρέμβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σχολείου».

Απαντώντας η Μ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι «από τις δέκα αλήθειες που είπε η υπουργός Παιδείας ότι φέρνει το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση συμφωνώ με τη 10η. Ότι συγκρούονται δύο κόσμοι, δύο διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Ο καθαρόαιμος νεοφιλελευθερισμός και ο προοδευτισμός».

Για εξόφληση προεκλογικών γραμματίων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Φίλης, κατά την τοποθέτησή του εννοώντας τις χορηγίες σχολαρχών στη Ν.Δ. που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.». «Είναι γραμμένα στη Διαύγεια τα ποσά που έχουν δώσει ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Και τώρα -να η αντιπαροχή!», είπε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί να δώσετε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης συνολικά, φέρνετε στην Βουλή ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου, που προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Άλλο ένα νομοσχέδιο που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους έρχεται αιφνιδιαστικά, εν μέσω θερινών διακοπών» τόνισε ο Γ.Γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πρωταρχικό μας μέλημα και κατεύθυνση του συνολικού έργου μας, όπως έμπρακτα αποδεικνύουμε, είναι η παροχή μιας ποιοτικής και σύγχρονης παιδείας, η οποία θα παρέχει σε κάθε νέο και νέα όλα τα αναγκαία εκείνα εφόδια για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής» υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. «Η προσπάθεια μας αυτή, είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορεί παρά να αφορά και τα ιδιωτικά σχολεία», επισήμανε.

Το σχέδιο νόμου, απελευθερώνει τις απολύσεις των διδασκόντων στα ιδιωτικά σχολεία και οδηγεί σε υποτίμηση της εργασιακής σχέσης του διδάσκοντα σε εξαρτημένη εργασία, όπως ακριβώς είναι η σχέση ενός εργαζόμενου σε σούπερ μάρκετ, σε τράπεζα ή σε οικοδομή, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Είναι σφάλμα να κάνουμε έναν απλό διαχωρισμό μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Οι ταξικές διαφορές, διχοτομούνται και πολλαπλασιάζονται. Μπορούμε να τις δούμε και μέσα στην ιδιωτική παιδεία, όπου υπάρχουν τουλάχιστον τριών ειδών ιδιωτικά σχολεία. Τα σχολεία της ολιγαρχίας, τα σχολεία της μεσαίας τάξης και τα μικρομεσαία ιδιωτικά, χαμηλών εκπαιδευτικών προδιαγραφών. Το νομοσχέδιο πλήττει το μέλλον της χώρας», υποστήριξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Έντονη κριτική, τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, και η τομεάρχης παιδείας του κόμματος Χαρά Κεφαλίδου, κατηγορώντας τα δύο κόμματα, ότι με τις πολιτικές τους υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης.

«Η διασφάλιση του επιχειρείν μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, και μάλιστα μέσα από την απελευθέρωση των απολύσεων, δεν τιμά κανένα. Ούτε την κυβέρνηση, αλλά ούτε και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεφαλίδου.

Από την πλευρά του, έντονη κριτική άσκησε ο κ. Κεγκέρογλου στο άρθρο 10, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων, ενώ πάει περίπατο η συνταγματική επιταγή για ισότητα».

efsyn.gr