Τσαβούσογλου: Η Αγία Σοφία είναι δικό μας θέμα, όχι των Ελλήνων...


Σταθερά σε υψηλούς τόνους οι τοποθετήσεις της τουρκικής ηγεσίας για την Αγία Σοφία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισημαίνει ότι «η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική από το 1453».
Στo...
πλαίσιο κοινών δηλώσεων με την Ισπανία ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, η οποία επισκέφθηκε την Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει την ελληνική αντίδραση.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί για 480 χρόνια, μετά έγινε μουσείο και τώρα είναι πάλι τζαμί. Γνωρίζουμε πως είναι παγκόσμιο μνημείο και πώς θα το προστατεύσουμε»…


«Είναι υπόθεση δική μας, δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την αντίδραση της Ελλάδας. Θα την προστατεύσουμε όπως κάνουμε από το 1453» ανέφερε, ενώ επισήμανε ότι «άλλες χώρες όπως και η Ισπανία, θεωρούν ότι είναι θέμα τουρκικής κυριαρχίας».

Από την πλευρά της η Ισπανίδα υπουργός δήλωσε ότι «η Αγία Σοφία είναι κοινό σπίτι για ορθόδοξους, αθολικούς και μουσουλμαάνους για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντως, έσπευσε να… διευκρινίσει λέγοντας «η κυρία Γκονθάλεθ είπε ότι η Αγιά Σοφιά θα πρέπει να είναι το κοινό μας σπίτι. Ενα μνημείο πολιτισμού του οποίο θα είναι ανοιχτό στον κάθε έναν. Είμαστε εντάξει σ' αυτό. Αν λέει όμως ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να είναι χώρος που θα προσεύχονται και πιστοί άλλων θρησκειών, διαφωνούμε».


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και το κάψιμο τουρκικής σημαίας στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για απρεπή ενέργεια.