ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε κρίση, στα «μαχαίρια» με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Η εύφλεκτη ύλη στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής υπήρχε και υπάρχει όλα τα τελευταία χρόνια ως απόρροια του ανταγωνισμού ανάμεσα στα δύο κόμματα για την κυριαρχία στον χώρο. Η φωτιά άλλοτε σιγοκαίει, άλλοτε σβήνει και άλλοτε πυροδοτείται και φουντώνει, με τις φλόγες να λαμβάνουν διαστάσεις πυρκαγιάς μεταξύ Αριστεράς και Κεντροαριστεράς. Αυτό...

συνέβη την Πέμπτη στη Βουλή κατά την άγρια σύγκρουση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τη Φώφη Γεννηματά στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις.

Η επιλογή της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής να πει «ναι» σε ένα νομοσχέδιο που είχε τη σφραγίδα της Δεξιάς και έντονο το αποτύπωμα μιας συντηρητικής-αυταρχικής αντίληψης για την έκφραση των ελευθεριών έδωσε λαβή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθεί με βαριές κουβέντες στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, απ' όπου απάντησαν στο ίδιο σκληρό ύφος.

Πάντως η θετική στάση που κράτησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν και εξηγήθηκαν οι λόγοι, εκτός από αντιφατική για την προοδευτική ρότα που διατείνονται ότι τηρούν πλέον στην ελάσσονα αντιπολίτευση, είχε και εσωτερικό πολιτικό κόστος, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης δεν πείστηκαν και διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή, με αποτέλεσμα να βυθίσουν και πάλι τον φορέα σε περιδίνηση.

Σε βαρύ κλίμα

Η Φώφη Γεννηματά δεν έκρυψε τη δυσφορία της για την αποχή των δύο βουλευτών και σε μια προσπάθεια να λάβει οριστικές αποφάσεις για την από εδώ και πέρα πορεία της παράταξης συγκάλεσε εκτάκτως χθες την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επρόκειτο αναμφίβολα για μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε βαριά ατμόσφαιρα... Ο Χάρης Καστανίδης έλαβε μέρος μέσω skype, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου παρευρέθη κανονικά.

Εκεί η κ. Γεννηματά επιχείρησε μέσω των βουλευτών να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα καταγγελίας της διαφοροποίησής τους, προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχτεί να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. «Oποιος από σήμερα και πέρα δε σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, θέτει τον εαυτό του εκτός Κ.Ο.» δήλωσε, μεταθέτοντας την απειλή της για το μέλλον.

Παρά ορισμένες σκέψεις το βράδυ της Πέμπτης για κυρώσεις και διαγραφές, δεν επελέγη μια τέτοια λύση που θα διόγκωνε το πρόβλημα. Οπως έλεγαν κοινοβουλευτικές πηγές στην «Εφ.Συν.», το κακό έχει ήδη γίνει δημιουργώντας ένα αρνητικό προηγούμενο, ενώ απέδιδαν την αναστάτωση σε λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς της ηγεσίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο τις προηγούμενες μέρες, αφού στην αρχική διαβούλευση για τη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μόλις τέσσερις βουλευτές είχαν συμφωνήσει να το στηρίξουν χωρίς αλλαγές. Ακολούθησε νέα σύσκεψη εργασίας όπου ο Χάρης Καστανίδης διατήρησε τη διαφωνία του, τονίζοντας προς τους συναδέλφους του πως, παρότι όλοι βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη, οι πολιτικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις τους παραμένουν διαφορετικές.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι παραπάνω έκρυθμες καταστάσεις εκδηλώνονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το Κίνημα Αλλαγής εμφανώς επιδίωκε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την περιδίνηση και κρίση που επίσης μαστίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο κατάφερε να κολλήσει τον «ιό» και το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, με τα δύο κόμματα του προοδευτικού τόξου να επιστρέφουν στην περίοδο του «ψυχρού πολέμου» και έχοντας παράλληλα βαθιά εσωκομματικά προβλήματα, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρίβουν τα χέρια τους…

Ναρκοπέδιο

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να πορευτεί σε ένα τοπίο που μοιάζει με ναρκοπέδιο, με πολλές κρυμμένες νάρκες και απασφαλισμένες χειροβομβίδες. Οι αποκαλύψεις για πρόσωπα από το περιβάλλον του και οι πρακτικές που φαίνεται να ακολούθησαν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια και συχνά υπερμεγενθύνονται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που κρατά δέσμια την Κουμουνδούρου σε μια συνθήκη άμυνας.

Στην παρούσα φάση όμως ο κ. Τσίπρας στηρίζει όποιο στέλεχος βάλλεται και όπως κατέστησε σαφές στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προέχει η συλλογική ενότητα και η δυναμική απόκρουση των επιθέσεων από τους αντιπάλους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, «πετάνε λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στα στελέχη του, γιατί δεν τους ενδιαφέρει αν η λάσπη μετατρέψει την πολιτική αντιπαράθεση σε βούρκο», πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί «μαθήματα ήθους από τα παπαγαλάκια των υπόδικων επιχειρηματιών» και επιπλέον μίλησε για «ανηθικότητα της δολοφονίας χαρακτήρων, προκειμένου να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας». Παρ’ όλα αυτά, κάλεσε βουλευτές και κομματικούς παράγοντες να μετρούν κάθε τους βήμα και να είναι όλοι προσεκτικοί σε λόγια και πράξεις.

Στον αντίποδα δύο ζητήματα που θύμισαν τον παλιό καλό εαυτό του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο επιχειρηματολογίας και στα οποία επένδυσε η Κουμουνδούρου ήταν η λίστα της αδιαφανούς χρηματοδότησης των ΜΜΕ, Πέτσα-Μητσοτάκη, καθώς και το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, το οποίο σε αρκετούς ξύπνησε μνήμες από τις κινηματικές πρακτικές του κόμματος της Αριστεράς πριν από την άνοδό του στην εξουσία.

Η οικονομία, τα εργασιακά και τα θέματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού στην κοινωνία θα εξακολουθήσουν να αποτελούν την αιχμή της αντιπολιτευτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σκανδαλολογία να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο.

Πηγές της Κουμουνδούρου σχολίαζαν με νόημα ότι με το «αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο το οποίο απονευρώνει πλήρως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των διαδηλώσεων» και το οποίο η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι σε συμμαχία με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το κόμμα του κ. Βελόπουλου, «ο μοναδικός στόχος της είναι να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις από τις επιλογές της στην οικονομία και την αγορά εργασίας, που αναμένεται να ενταθούν από Σεπτέμβρη, δεδομένου ότι η χώρα μπαίνει στην πιο βαθιά ύφεση που έχει γνωρίσει στη μεταπολίτευση».

Σταθερή και επιτακτική προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του είναι, τέλος, η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του κόμματος και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι περιοδείες του σε περιοχές της χώρας, όπως συνέβη χθες με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Νάξο.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr