Το απόλυτο δικαστικό αλαλούμ...

Αντα Ψαρρά

Αφού δεν αρέσουν οι έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς στέλνουν στο εδώλιο την εισαγγελέα! Αργά χθες το απόγευμα η Ελένη Τουλουπάκη πέρασε στην αντεπίθεση και γνωστοποίησε πως θα προσβάλει άμεσα ως άκυρη τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της. Επίσης προαναγγέλλει πως...
θα προσφύγει και σε αρμόδια διεθνή όργανα για να αναδειχθεί «το ζήτημα της ματαίωσης κάθε προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας».

Aσυγκράτητοι από χθες το μεσημέρι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ιωαννίδη να ασπαστεί το πόρισμα Ζαχαρή και να θεωρήσει την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς ένοχη για διάπραξη ενός κακουργήματος και τεσσάρων πλημμελημάτων.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος εισαγγελέας, που προφανώς θεωρεί όπως και ο αντεισαγγελέας κ. Ζαχαρής έγκυρες τις μαρτυρίες των Ράικου, Αγγελή, Μανιαδάκη, Φρουζή, Μανία κ.λπ., με βάση τις οποίες προέκυψαν οι... ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από την Ελένη Τουλουπάκη, τους καθιστά υπόπτους!

Υιοθετώντας δε ένα σκέλος του πορίσματος του δεύτερου αντεισαγγελέα κ. Σοφουλάκη, αναθέτει σε ανακριτή την προκαταρκτική διερεύνηση των αδικημάτων ψευδορκίας και ψευδούς καταμήνυσης που ενδεχομένως διαπράχτηκαν από αυτούς που κατέθεσαν εναντίον της Ελ. Τουλουπάκη! Αν αυτό δεν είναι το απόλυτο δικαστικό αλαλούμ, τι άλλο μπορεί άραγε να είναι;

Η Δικαιοσύνη

Ομως η υπόθεση έχει και συνέχεια δεδομένου ότι η Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με την (συν)κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής, έκρινε ότι οι επίκουροι εισαγγελείς που μαζί με την Ελένη Τουλουπάκη διεξάγουν όλες τις έρευνες για τη Novartis είναι απολύτως αθώοι και η δική τους υπόθεση μπαίνει οριστικά στο αρχείο. Η Ελένη Τουλουπάκη, δηλαδή, είναι μόνη της μέλος της «εγκληματικής συμμορίας» με ηθικό αυτουργό τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τα υπόλοιπα μέλη της «συμμορίας», δηλαδή τα μη πολιτικά πρόσωπα που παρανόμως –σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής– κλήθηκαν ως ύποπτοι να καταθέσουν κρίνονται ένοχοι από την (συν)κυβερνητική πλειοψηφία, πλην όμως δεν έχει ακόμα κριθεί αν θα υπάρξει ποινική δίωξη ή αν η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο.

Η κατάληξη της υπόθεσης αυτής είχε προδιαγραφεί εδώ και πολύ καιρό, με το πλήρες «σενάριο» να έχει δημοσιευτεί από όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πριν ακόμα εκδοθούν τα πορίσματα των αντεισαγγελέων.

Οι καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, λένε ότι το πόρισμα του κ. Ζαχαρή προσομοιάζει με πολλά φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα, αφήνοντας χωρίς τεκμηρίωση τις κατηγορίες, ενώ το πόρισμα του κ. Σοφουλάκη αποτελεί νομικό κείμενο που κανονικά θα έπρεπε να διδάσκεται. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δοθούν και τα δύο πορίσματα στη δημοσιότητα και να έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να διαπιστώσουν το περιεχόμενό τους.

Αλλο παράπλευρο θέμα είναι βέβαια το ότι ο ίδιος ο κ. Αγγελής έχει εξαπολύσει μύδρους εναντίον της Ελένης Ράικου για την υπόθεση Βγενόπουλου, αλλά σήμερα φέρεται ταυτισμένος με τις όψιμες καταγγελίες της. Η δε πρώην εισαγγελέας Ελένη Ράικου, η οποία δεν αυτοεξαιρέθηκε από την υπόθεση της Novartis (λόγω των σχέσεων του συζύγου της με την εταιρεία), πολλούς μήνες μετά την παραίτησή της θυμήθηκε τα περί «Ρασπούτιν», ενώ διέκοψε ανεξήγητα την κατάθεσή της στους δύο εισαγγελείς για να επανέλθει αργότερα με «νέα» στοιχεία. Αυτές όμως είναι μάλλον πρωτοφανείς κινήσεις για έναν εισαγγελικό λειτουργό. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι αναφορές Αγγελή για όλες τις υποθέσεις αναφορών εναντίον συναδέλφων του έχουν τεθεί στο αρχείο, πλην αυτής που ανασύρθηκε από το αρχείο και υιοθετήθηκε από τον κ. Ζαχαρή.

Αντεπίθεση

Αργά χθες το απόγευμα η Ελένη Τουλουπάκη πέρασε στην αντεπίθεση και με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε πως θα προσβάλει άμεσα ως άκυρη τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της. Επίσης προαναγγέλλει πως θα προσφύγει και σε αρμόδια διεθνή όργανα για να αναδειχθεί «το ζήτημα της ματαίωσης κάθε προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όλες οι προηγούμενες καταγγελίες που την αφορούσαν και ζητούσαν να παρθεί η δικογραφία από τα χέρια της, να εξαιρεθεί από την υπόθεση και να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις εναντίον της έχουν απορριφθεί από όλα τα αρμόδια δικαστικά όργανα.

Επίσης το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι βολικές για την κυβέρνηση ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, με στόχο να διασωθεί το φιάσκο της δήθεν σκευωρίας και να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, συνιστούν ευθεία βολή στην ανεξαρτησία όλων των δικαστικών λειτουργών και ναρκοθετούν οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς στο μέλλον».

Η καθυστέρηση ή και η πλήρης κάλυψη του μεγάλου σκανδάλου είναι πλέον προ των πυλών, με τη χώρα μας να επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι δεν δίνεται σε κανέναν το περιθώριο ελέγχου για διαφθορά ισχυρών πολιτικών που κυβερνούσαν όταν η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.

Οπως άλλωστε δήλωσε με την πρωτοφανή του παρέμβαση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, «στην πραγματικότητα, οι περισσότερες υποθέσεις [για τα πολιτικά πρόσωπα] έχουν αρχειοθετηθεί και λογικά θα πρέπει να είχαν αρχειοθετηθεί όλες»!

Στον υπόλοιπο κόσμο ελέγχονται ακόμα και πρωθυπουργοί και υπουργοί, οι οποίοι σχεδόν πάντα δηλώνουν –παρά τα καραμπινάτα οικονομικά σκάνδαλα– ότι εξυφαίνεται σκευωρία σε βάρος τους, αλλά αυτό δεν εμποδίζει εκεί τη δικαστική έρευνα. Αντίθετα, μόνο ο Τραμπ πρόσφατα επέλεξε την αντίστοιχη «λύση»: αλλαγή εισαγγελέα.

efsyn.gr