Μια πατέντα στον δρόμο του εμβολίου για τον κορονοϊό...

Μία απόφαση στις ΗΠΑ με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης πατέντας για μία καινοτόμα τεχνολογία, βάζει εμπόδια στην ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό.

Όπως...

γράφαμε στο INFO-WAR στην αρχή της πανδημίας, ο τρόπος λειτουργίας των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών ουσιαστικά αποτρέπει κάθε συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών τους κέντρων, που θα μπορούσε να επιταχύνει τη δημιουργία ενός εμβολίου.

Αυτή η άρνηση συνεργασίας, που στόχο έχει τη μεγιστοποίηση του κέρδους για κάθε εταιρεία, συνιστάται στην απαγόρευση μοιράσματος εργαστηριακών δεδομένων, αλλά και στην ισχύ των πατεντών, μέσω των οποίων οι εταιρείες αρνούνται το μοίρασμα τεχνογνωσίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, το αμερικανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων απέρριψε την αίτηση της εταιρείας Moderna για την ακύρωση της πατέντας ‘069, που ανήκει στην Arbutus Biopharma.

Η πατέντα ‘069 σχετίζεται με την τεχνολογία λιπιδικών νανοσωματιδίων (LNP) που επιτρέπει στο ανθρώπινο σώμα να παράγει τις δικές του θεραπευτικές πρωτεΐνες.

Η τεχνολογία LNP είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων που επιχειρεί η Moderna, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτό κατά του κορονοϊού.

Η απορριπτική απόφαση σημαίνει πως η Moderna θα πρέπει να πληρώσει για να λάβει άδεια χρήσης της πατέντας από την Arbutus, αν και διατηρεί ακόμα τη δυνατότητα προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Εφετείο — το τελευταίο, βέβαια, έχει ιστορικό επιβεβαίωσης των αποφάσεων του Γραφείου Ευρεσιτεχνίας.

info-war.gr