Έρευνα κατά του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας...


Λίγες μόλις ώρες μετά την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο, έγινε γνωστό ότι ο Εντουάρ Φιλίπ, μαζί με δύο πρώην υπουργούς Υγείας της κυβέρνησής του βρίσκονται στο επίκεντρο προκαταρκτικής έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την πανδημία.

Εκτός του...

πρώην πρωθυπουργού, η γαλλική δικαιοσύνη θα ερευνήσει και τις τυχόν ευθύνες που προκύπτουν για την Ανιές Μπουζέν, υπουργό Υγείας της χώρας μέχρι τον Φεβρουάριο, και του Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος αντικατέστησε την Μπουζέν μέχρι σήμερα, όπου παραιτήθηκε μαζί μεόλη την κυβέρνηση Φιλίπ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γενικού εισαγγελέα Φρανσουά Μολέν στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας έχουν κατατεθεί 90 μηνύσεις. Οι 53 από αυτές εξετάστηκαν και 9 κρίθηκαν αποδεκτές.

Οι μηνύσεις άρχισαν να κατατίθενται λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η καραντίνα, στα μέσα Μαρτίου. Προέρχονταν από ιδιώτες, από γιατρούς, από διάφορες ενώσεις, ακόμη και από κρατουμένους.

Ανάλογα με την περίπτωση, οι καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», για «έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο», για «μη παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που κινδύνευε» και για παράλειψη λήψης μέτρων εγκαίρως.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προσφέρει κάθε βοήθεια προς την έρευνα για να γίνουν κατανοητές οι πράξεις του, αλλά και οι ενέργειες της κυβέρνησής του «μπροστά σε μία άνευ προηγουμένου κρίση υγείας στη χώρα μας».