Σε ποιες πτήσεις θα γίνονται έλεγχοι...



Με δειγματοληπτικούς ελέγχους γίνονται από σήμερα οι αφίξεις των ξένων επισκεπτών στη χώρα, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί ακόμη και σε όλους τους επιβάτες μιας πτήσης από το εξωτερικό να γίνουν τέστ για κορωνοϊό εφόσον...

προκύψει η ανάγκη με βάση το ‘’έξυπνο’’ λογισμικό και τον ειδικό αλγόριθμο που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό συνέβη σήμερα, 1η μέρα του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, σε μία από τις πτήσεις που έφτασαν στο Ελ. Βενιζέλος από τη Γαλλία, όπου, κατά τις πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε όλους τους επιβάτες. «Από σήμερα εφαρμόζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα. Η υποχρεωτικότητα συνίσταται ουσιαστικά στο να αποδεχθεί ο ταξιδιώτης να υποβληθεί σε τέστ», διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές.

Η βασική οδηγία που έχει εκδοθεί από τις κρατικές αρχές είναι ότι από 1/07/2020 έως 31/08/2020, όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα , θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τη «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη» 48 ώρες πριν την αναχώρηση της πτήσης, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο. Αφού ο ταξιδιώτης υποβάλλει τη φόρμα, θα λαμβάνει μέσω e-mail ή στο κινητό του από την Πολιτική Προστασία ένα barcode το οποίο και πρέπει να υποδείξει κατά την άφιξή του. Από αυτό θα προκύπτει εάν ο ταξιδιώτης πρέπει να υποβληθεί στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού και ο ίδιος θα λαμβάνει γνώση κατά την άφιξή του στον προορισμό. Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί να έχει υποβάλει τη φόρμα, κάτι στο οποίο χρειάζεται και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην «αλυσίδα» συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών που θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους πρίν την αναχώρηση. Εκτιμάται πάντως ότι για το πρώτο διάστημα θα υπάρξει και μία μεγαλύτερη ανοχή ως προς το όριο του 48ώρου.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται λοιπόν από σήμερα στις πύλες εισόδου της χώρας με τη χρήση ενός «έξυπνου» αλγόριθμου που θα υπολογίζει, με βάση το QR code που θα επιδεικνύουν υποχρεωτικά οι ταξιδιώτες, αν αυτοί έχουν υψηλότερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού.

Οι επιβάτες που υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση του αποτελέσματος του ελέγχου.

Παραμένει, μέχρι νεωτέρας, σε ισχύ η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών (non-EU), σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πλήν της λίστας των 14 χωρών που ανακοίνωσε χθές η Ε.Ε. και συγκεκριμένα τις Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. Επιπλέον, υπήκοοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και την Τουρκία δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα έως τις 15 Ιουλίου.

Ερωτήσεις- απαντήσεις για τους επιβάτες

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες χρήσιμες ερωταπαντήσεις από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος, για τους αφικνούμενους επιβάτες στα αεροδρόμιο:

-Υπάρχει διαδικασία απομόνωσης/καραντίνας για αφικνούμενους επιβάτες;

Οι επιβάτες που υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19,είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν,μέχρι και την ανακοίνωση του αποτελέσματος του ελέγχου. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό αίρονται όλοι οι περιορισμοί κίνησης. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο επιβάτης ενημερώνεται για τη διαδικασία καραντίνας που θα πρέπει να ακολουθήσει και λαμβάνει οδηγίες σχετικά. Δεν εφαρμόζεται πλέον διαδικασία 24ωρης φιλοξενίας σε ξενοδοχείο με μέριμνα του Ελληνικού Δημοσίου.

-Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την απομόνωση αφικνούμενων επιβατών με ύποπτα συμπτώματα;

Προσωπικό του Αεροϋγειονομείου αναλαμβάνει τον έλεγχο του περιστατικού, διενεργεί τον προκαταρκτικό υγειονομικό έλεγχο και κάνει συστάσεις για περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αν κρίνεται αναγκαία η διακομιδή σε νοσοκομείο αναφοράς, αυτή πραγματοποιείται με κατάλληλα εξοπλισμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ασυμπτωματικοί επιβάτες σε εγγύτητα με τα ύποπτα κρούσματα, ενδέχεται, με απόφαση του Αεροϋγειονομείου, να τεθούν σε καραντίνα και να παραμείνουν στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του Αερολιμένα, έως τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο αναφοράς.

-Τι συμβαίνει εάν ένας αφικνούμενος επιβάτης δεν αισθάνεται καλά (ήπια συμπτώματα);

Προσωπικό του Αεροϋγειονομείου αναλαμβάνει τον έλεγχο του περιστατικού, διενεργεί τον προκαταρκτικό υγειονομικό έλεγχο και κάνει συστάσεις για περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

-Τι συμβαίνει σε περίπτωση που επιβάτης παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα πριν την αναχώρηση της πτήσης του ή αμέσως μόλις αφιχθεί;

Στην περίπτωση αυτή, ο επιβάτης μπορεί να επικοινωνήσει με τον τετραψήφιο αριθμό 1135 του ΕΟΔΥ, διαφορετικά η αεροπορική εταιρεία ή ο συμβαλλόμενος Φορέας Επίγειας Εξυπηρέτησης (ground handler) πρέπει να ενημερωθούν για περαιτέρω ενέργειες και ενημέρωση του Αεροϋγειονομείου.

protothema.gr