Πήγε για τσιγάρα και βρέθηκε φορτωμένος με τον μισό ποινικό κώδικα...

Μια ακόμη καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία και αναίτια σύλληψη έρχεται στο φως της δημοσιότητας..

«Ο M.L., διερμηνέας αραβικής γλώσσας σε ΜΚΟ και φοιτητής κομμωτικής, έπινε το ποτό του σε μπαρ στα Εξάρχεια. Γύρω στις 00:00 βγήκε από το μπαρ για να πάει να πάρει τσιγάρα από το...

πλησιέστερο περίπτερο. Ενώ βρισκόταν ακόμη στο περίπτερο, στη γωνία Αραχώβης και Θεμιστοκλέους αισθάνθηκε να του τραβούν βίαια τα χέρια προς τα πίσω και να τον ακινητοποιούν. Διαπιστώνει ότι αυτός που τον έχει ακινητοποιήσει είναι αστυνομικός της Ομάδας Δράσης, ερωτάται για την καταγωγή του και αποκρίνεται ότι κατάγεται από το Μαρόκο» σε εκείνο το σημείο ξεκίνησε και η περιπέτεια του, κατά την καταγγελία των δικηγόρων.

Ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας όπως δημοσιεύτηκε από την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή»:

Μια ακόμη αυθαίρετη σύλληψη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αδιακρίτως γενικευμένων συλλήψεων στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων που συνοδεύονται με κατασκευασμένα κατηγορητήρια. Με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, πλήθος αστυνομικών δυνάμεων παρευρίσκεται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων του, θέτει εν τέλει σε κίνδυνο τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Την Τρίτη 21 Ιουλίου ο M.L., διερμηνέας αραβικής γλώσσας σε ΜΚΟ και φοιτητής κομμωτικής, έπινε το ποτό του σε μπαρ στα Εξάρχεια. Γύρω στις 00:00 βγήκε από το μπαρ για να πάει να πάρει τσιγάρα από το πλησιέστερο περίπτερο. Ενώ βρισκόταν ακόμη στο περίπτερο, στη γωνία Αραχώβης και Θεμιστοκλέους αισθάνθηκε να του τραβούν βίαια τα χέρια προς τα πίσω και να τον ακινητοποιούν. Διαπιστώνει ότι αυτός που τον έχει ακινητοποιήσει είναι αστυνομικός της Ομάδας Δράσης, ερωτάται για την καταγωγή του και αποκρίνεται ότι κατάγεται από το Μαρόκο. Μόλις αποκρίθηκε ότι κατάγεται από το Μαρόκο και χωρίς τη διενέργεια κάποιου περαιτέρω ελέγχου ως προς τη διαμονή του στην Ελλάδα και τα έγγραφα ταυτοποίησης του, του έβαλαν χειροπέδες με βίαιο τρόπο και χωρίς καμία ενημέρωση ως προς την επικείμενη σύλληψη του.

Κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, οι απρόκλητες βίαιες κινήσεις των αστυνομικών του προκάλεσαν κάκωση στο δεξί ώμο. Οδηγήθηκε στο Τμήμα Εξαρχείων, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες (αντίσταση- βία κατά των αστυνομικών, εξύβριση, απειλή και απείθεια), που επισύρουν μεγάλη τιμωρία.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, ενδεχόμενη καταδίκη του M.L. πέρα από την προβλεπόμενη εκ του νόμου ποινή, θα επιφέρει επιπλέον δυσμενείς και σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή του, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τόσο το καθεστώς παραμονής του στην Ελλάδα, όσο και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, συνέπειες που συνιστούν ιδιαίτερα αυστηρή μεταχείριση και προδήλως δυσανάλογη τιμωρία για κάποιον που απλώς πήγε στο περίπτερο να πάρει τσιγάρα.

Εμείς, ως δικηγόροι που δραστηριοποιούμαστε στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στεκόμαστε ενάντια στην όξυνση της καταστολής και σε κάθε καταστρατήγηση και καταπάτηση που αμφισβητεί τις δημοκρατικά κεκτημένες θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών...

Οι υπογράφοντες Δικηγόροι

Κωνσταντίνος Γούσης
Δήμητρα Λιναρδάκη
Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου
Σωτηρία Στάθη
Νικολάια Τριανταφύλλου

 the pressproject.gr