Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών

Ζωηρό το ενδιαφέρον για το υπό σύσταση Δικτύο Αγώνα

Επειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης μια πρώτη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων δημάρχων από όλη την Ελλάδα που στα διοικητικά τους όρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Απώτερος στόχος της συζήτησης ήταν η σύνδεση και ο συντονισμός ενεργειών και παρεμβάσεων, ώστε να οργανώσουν κοινή δράση για το ζήτημα....


Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Πάρου Μάρκος Κωβαίος, Μετεώρων - Καλαμπάκας Θοδωρής Αλέκος, Σικίνου Βασίλης Μαράκης, Ιου Γκίκας Γκίκας και εκπρόσωπος του Δήμου Νάξου, ενώ με τις απόψεις που διατυπώθηκαν εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.

Οι δήμαρχοι, αφού αναφέρθηκαν συνοπτικά στο ιστορικό της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή ευθύνης τους και στις ιδιαίτερα επιβαρυντικές και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικές για το περιβάλλον επιπτώσεις, συμφώνησαν στα ακόλουθα:

• Να ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όλοι οι δήμαρχοι της χώρας που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και να προγραμματιστεί νέα τηλεδιάσκεψη με διευρυμένη συμμετοχή στο αμέσως επόμενο διάστημα.

• Να δημιουργηθεί το Δίκτυο Δημάρχων με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών τους.

• Να εκδώσουν τις επόμενες ημέρες κοινή ανακοίνωση με τις θέσεις και τις μελλοντικές τους ενέργειες και δράσεις.

• Να υποβάλουν κοινό υπόμνημα προς τα αρμόδια υπουργεία, τις κατά τόπους Περιφέρειες και τα συλλογικά τους όργανα (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ).

• Να οργανωθεί κοινή συνέντευξη Τύπου καθώς και ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε κάθε δήμο με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο περιβάλλον και το φυσικό τοπίο.